Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟ κορωνοϊός εξασθενεί -Σταθερά πτωτική η πορεία του, κρίσιμοι οι καλοκαιρινοί μήνες...

Ο κορωνοϊός εξασθενεί -Σταθερά πτωτική η πορεία του, κρίσιμοι οι καλοκαιρινοί μήνες λόγω διακοπών

Καλή δείχνει η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμη περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά η γενικότερα εικόνα είναι αισιόδοξη, την ώρα που αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ.

Με βάση τους τελευταίους επιδημιολογικούς δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίπεδο που είχε στις αρχές του 2021 και πριν από το ξέσπασμα του τελευταίου κύματος.

Ο επόμενος στόχος, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες της Επιτροπής κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είναι η διατήρηση αυτής της ύφεσης, η διατήρηση του ελέγχου της επιδημίας για τους επόμενους θερινούς μήνες που θα χαρακτηρίζονται από την κινητικότητα λόγω τουρισμού αλλά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες.

«Να αποφευχθεί η αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι»
«Η ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη και τις σχετικές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σύμφωνα με τις οποίες η βιαστική άρση μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη ειδική υποεπιτροπή από επιστήμονες μέλη της Επιτροπής εκπόνησε το πλέγμα των μέτρων με το οποίο η χώρα θα «συγκρατεί» και θα ελέγχει την τυχόν αυξημένη ροή των κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο τρίμηνο, ώστε να προληφθεί εγκαίρως αναζωπύρωση της επιδημίας.

Τι λένε οι ειδικοί για το καλοκαίρι
Στο πλαίσιο αυτό -και τονίζοντας παράλληλα ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη συνιστούν αστάθμητο παράγοντα- η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

Θα παρακολουθείται καθημερινά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε επίπεδο Δήμων, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
Η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με το απαραίτητο έγγραφο προέλευσης, PLF και αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και θα χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.
Θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, ξενοδοχεία καραντίνας.
Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών ημεδαπών και αλλοδαπών τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.
Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα θα αποδέχεται πολίτες εμβολιασμένους και με «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέραν αυτών που έχουν εγκριθεί στην Εευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα δεκτοί θα γίνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί με Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).
Η λειτουργία της κρουαζιέρας όπως και των ξενοδοχείων θα γίνει με επικαιροποιημένα, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) μία φορά την εβδομάδα, ενώ η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό τους.
Κορωνοϊός: Τι λένε οι αριθμοί
Θετικά ήταν τα νέα και διά στόματος Βάνα Παπαευαγγέλου. Πιο αναλυτικά σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κυρία Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η βελτίωση είναι σαφής και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, φέρνοντας την Ελλάδα στο σημείο που ήταν στην αρχή του 2021 και πριν το τρίτο κύμα.

Καταγράφηκαν 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα. Ενώ επισήμανε πως «η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα της περασμένης εβδομάδας έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς, επιβεβαιώνοντας την αξία του ελέγχου». Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη.

Σημαντική αποσυμπίεση καταγράφεται και στο ΕΣΥ με τον μέσο όρο εισαγωγών την εβδομάδα που πέρασε να διαμορφώνεται σε 128 νέους ασθενείς την ημέρα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνολικά θα εισαχθούν στα νοσοκομεία περί τους 1.000 ασθενείς και 60 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Οι 375 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ως στο τέλος Ιουνίου θα έχουν υποχωρήσει κάτω από τους 200, ανέφερε η καθηγήτρια επικαλούμενη προγνωστικά μοντέλα.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ