Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔιαδικτυακή εκδήλωση του Κοσμήτορα Σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητή Χρήστου  Καρδαρά

Διαδικτυακή εκδήλωση του Κοσμήτορα Σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητή Χρήστου  Καρδαρά

Κύκλοι διαλέξεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων, στο
πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση,
οργανώνει κύκλο διαδικτυακών και ζωντανών διαλέξεων και καλλιτεχνικών
εκδηλώσεων με ελεύθερη συμμετοχή και γενικό θέμα:

Ελληνική Επανάσταση:
τότε και τώρα, από το τοπικό στο παγκόσμιο
σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την
Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, ώρα 19.00 με θέμα

Άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. ομιλητής

Κος Χρήστος Καρδαράς, Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου.

Σύνδεσμος παρακολούθησης:

https://us02web.zoom.us/j/89720789999?

pwd=RndVZHJ1TnYxaTl5N1hUNjhnWFJyZz09

Meeting ID: 897 2078 9999 Passcode: VW57

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή: Ο κ. Χρήστος Καρδαράς σπούδασε
Ιστορία (1980-1984) στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων και το 1993, ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας του ίδιου
Πανεπιστημίου.

Εξειδικεύτηκε στη νεοελληνική και νεότερη Βαλκανική Ιστορία, με παρακολούθηση σεμιναρίων στην Βουλγαρία, ενώ παράλληλα εμβαθύνει σε θέματα  αρχειακής έρευνας, (εργαζόμενος,  ως ερευνητής,  στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1990-1994), πτυχές της δράσης του νεότερου ελληνισμού και της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού κράτους αλλά της δράσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η διδακτορική του  διατριβή εξειδικεύει  σε θέματα του υπόδουλου Ελληνισμού  της  Ηπείρου, Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης   στα τέλη του 19ου αι. και εξετάζει την στάση και την αντιπαράθεση των ελληνικών κυβερνήσεων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θέματα του αλύτρωτου
Ελληνισμού.

Άλλα ερευνητικά του  ενδιαφέροντα αποτελούν: η εκπαιδευτική, πνευματική ζωή των υπόδουλων Ελλήνων, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους ,η δράση του ελληνικού κράτους μέσω  των διπλωματικών του υπαλλήλων- προξένων στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία,  ο θεσμός και η δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η δράση του βουλγαρικού παράγοντα  στην γερμανοκρατούμενη Μακεδονία,  η ρωσική διείσδυση στο Άγιον  Όρος και η ιστορία και το θέατρο.

Το τελευταίο διάστημα, μελετά  το ρεμπέτικο τραγούδι, που πρόσφατα
αναγνωρίστηκε από την Unesco,  ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας  και την σχέση του πολιτιστικού αυτού προϊόντος  με  τις  ιστορικές συνθήκες του 20ου αι.. Ειδικότερα, αυτή την περίοδο,  μελετά πώς προσλαμβάνονται τα ιστορικά γεγονότα από τους δημιουργούς του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από τις διηγήσεις τους  και τα απομνημονεύματά τους.

 Έχει διδάξει :  Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού, Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού,   Ιστορία και Κινηματογράφος, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας  του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ως διδάσκων (από το  2007)   και στην συνέχεια ως καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει διδάξει, μέχρι σήμερα , τα μαθήματα: Νεοελληνική ιστορία,  Νεοελληνική ιστορία και Θέατρο, Νεοελληνικός Διαφωτισμός,  Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (από την Αναγέννηση ως τον 20ο αι.), Ιστορία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού (19ος-20ος αι.), Αρχαία Ιστορία και Θέατρο,  και Ιστορία και Ρεμπέτικο.

Επίσης, έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό του ΠΤΔΕ, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Μεθοδολογία της Ιστορίας και Νεότερη Ευρωπαϊκή
Ιστορία. Πρόεδρος  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τον Δεκέμβριο του 2017.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ