Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Άνοιξε για 40 μέρες στην Πινακοθήκη η έκθεση “Επανασύσταση 1821: Ναύπλιο”

Ναύπλιο: Άνοιξε για 40 μέρες στην Πινακοθήκη η έκθεση “Επανασύσταση 1821: Ναύπλιο”

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Επανασύσταση 1821: Ναύπλιο” πραγματοποιήθηκαν στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο το απόγευμα του Σαββάτου 22 Μαΐου 2021.

Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου-Παράρτημα Ναυπλίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  παρουσιάζουν στους χώρους του παραρτήματος την έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΝΑΥΠΛΙΟ  αναδεικνύοντας πτυχές της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στα γεγονότα της Πελοποννήσου.

Οι θεματικές της έκθεσης ακολουθούν την ιστορική αφήγηση της κεντρικής επετειακής έκθεσης του ΕΙΜ. Τα αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και το πλούσιο αρχειακό υλικό, συνομιλώντας με τα ζωγραφικά έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης Ναυπλίου, φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την έλευση του βασιλιά Όθωνα.

Η έκθεση ξεκινά με το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, την κατάσταση στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, με το οποίο αναδεικνύεται η πνευματική προετοιμασία μέσα από το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και των εκπροσώπων του και απαντά στο ερώτημα πώς ένας χάρτης, μπορεί να γίνει εθνεγερτικό μέσο. Ο Όρκος του Φιλικού μέσα από εμβληματικά έργα μεταφέρει το κλίμα, τον παλμό και την αφοσίωση όσων αφιερώθηκαν στην προετοιμασία της Επανάστασης.

Ακολουθεί η έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στον ελλαδικό χώρο, ενώ παρουσιάζονται οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών όπου επικράτησε η Επανάσταση, σε σχέση με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και την οικονομική τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διάδοση του Αγώνα σε όλες τις περιφέρειες της Πελοποννήσου και κυρίως στα γεγονότα του Ναυπλίου.

Μία από τις αίθουσες είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, με στόχο να αναδειχτούν οι διαφορετικοί κόσμοι που εκπροσωπεί ο καθένας και οι λόγοι που τους ένωσαν σε έναν κοινό σκοπό. Ανάμεσά τους, τιμώμενο πρόσωπο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που η πορεία του συνδέθηκε ιδιαίτερα και με την πόλη του Ναυπλίου.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κάτω όροφο παρουσιάζεται η συμβολή του Τύπου στην ενίσχυση και διάδοση των ιδεών και των γεγονότων της Επανάστασης. Διαδραστικό έκθεμα επιτρέπει στον επισκέπτη να ξεφυλλίσει τις εφημερίδες της Επανάστασης Ελληνικά Χρονικά, Φίλος του Νόμου καθώς και τον ξένο τύπο της εποχής.

Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου ξεδιπλώνεται η συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην ενίσχυση του Αγώνα, καθώς και η διπλωματική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η μετάβαση από τη διεθνή καταδίκη στην αναγνώριση της Επανάστασης και στη ναυμαχία του Ναυαρίνου που προαναγγέλλει την κατάληξη του Aγώνα.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών θεσμών των επαναστατημένων Ελλήνων. Γίνεται επίσης αναφορά στη διακυβέρνηση του Καποδίστρια, στις εξελίξεις στο συνοριακό ζήτημα και στην προσφορά του ελληνικού θρόνου στον Όθωνα.

Ακολουθεί η καθημερινή ζωή των αγωνιστών και του άμαχου πληθυσμού, η ανάπαυλα από τη μάχη, η ζωή των γυναικών και των παιδιών, που ενώ συνέχιζαν τις ενδοοικογενειακές ασχολίες διακρίθηκαν και στο πεδίο της μάχης.

Στην τελευταία αίθουσα, μέσα από εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις της μετεπαναταστικής περιόδου παρουσιάζονται αφενός ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα και αφετέρου η ίδρυση του ελληνικού κράτους, η τύχη των αγωνιστών και η προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν, η Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου(ΕΠΜΑΣ) και η  Δήμητρα Κουκίου-Μητροπούλου(ΕΙΜ)

Διάρκεια Έκθεσης:

22.5.2021- 30.6. 2022

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα, Πέμπτη & Σάββατο: 10.00-15.00,

Τετάρτη & Παρασκευή: 10.00-15.00 & 17.00-20.00

Κυριακή: 10.00-14.00

Τρίτη κλειστά

Δευτέρα είσοδος ελεύθερη

Σιδηράς Μεραρχίας 23 Ναύπλιο

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ