Μεγάλη διασπορά του ιού, κυρίως στις μεγάλες πόλεις
Το ιικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με μεγάλη
διασπορά στην κοινότητα και κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ενώ η μετάδοση κορωνοϊού συνεχίζεται, προειδοποίησε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση.
Οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση, με πολλούς
λοιμωξιολόγους να παρατηρούν πως πλέον νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες. «Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι», προειδοποίησε το μέλος της Επιτροπής Ειδικών, προσθέτοντας ότι έκθεση καταγράφεται όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. «Πολύ συχνά, όταν γίνεται ιχνηλάτηση αναφέρουν ότι προσέχουν τα μέτρα, αλλά βρέθηκαν σε εξωτερικό χώρο» με φίλους. «Προτιμούμε τους εξωτερικούς χώρους χωρίς να ξεχνάμε την μάσκα μας», σημειώνει.
Για πρώτη φορά, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 3.000 κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός από τα μέσα Μαρτίου, και ίσως
παρουσιάζει και μία μικρή ύφεση από το 6,3% στο 6,1%.
Οι περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα
Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, σε υψηλό όμως επίπεδο,
σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και
Στερεά Ελλάδα. Αύξηση καταγράφεται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κρήτη, τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία το
επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό και γενικά στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται ακόμα καθολική αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Αύξηση παρατηρείται επίσης σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σάμος, η Λέσβος.
Σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται περίπου 5.500 ασθενείς, μέσο όρο 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Μια πρώτη σταθεροποίηση των εισαγωγών καταγράφεται στην Αττική και στη νότια Ελλάδα σε απλές κλίνες. Αύξηση σημειώνεται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία ενώ στη Θεσσαλονίκη η κάλυψη είναι στο 62%.
Ο δείκτης αναπαραγωγής είναι ίσος με την μονάδα, λίγο χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και με αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα (στο 1,1). Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είναι στο 85%. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά με αποκορύφωμα την χθεσινή αύξηση κατά 31 ασθενείς.
Mέσα σε είκοσι ημέρες στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι – και οι
ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός θα αυξηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στους έφηβους
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή
κατηγορία 15-19 ετών, παρότι τα σχολεία παρέμεναν κλειστά. Σύμφωνα με την Δρ.
Παπαευαγγέλου το φαινόμενο καταγράφεται ενδεικτικά σε Δυτική Αττική, Αχαΐα, Λάρισα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Καρδίτσα, Κοζάνη και Αρκαδία
«Είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους» και πρόσφατη
μελέτη σε μαθητές κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας έδειξε ότι τα
παιδιά του λυκείου φορούσαν τη μάσκα τους στο σχολείο, σε ποσοστό 98%, αλλά λιγότερο συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους και στις κοινωνικές τους επαφές – περίπου 76%. .
«Συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί», τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας
πως η διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα θα μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. «Θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και τα μέτρα ατομικής προστασίας για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα».
Lifo.gr