Ο χειμώνας είναι πλέον εδώ και ήδη, τα πρώτα κρυολογήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Από τη μία η μεταβατική περίοδος του καιρού και από την άλλη τα λάθη που κάνεις στη διατροφή σου, δεν σε αφήνουν να «σηκώσεις κεφάλι».
Μέσα από μία σωστή διατροφή θα καταφέρεις να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι στις ασθένειες και τις ιώσεις ή και να αντιμετωπίσεις πιο άμεσα και εύκολα ένα ενδεχόμενο κρυλόγημα.
Οι τροφές για να το καταπολεμήσεις και να το προλάβεις:
1. Πορτοκάλι. Άμυνα στις ιώσεις…
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.
2. Σκόρδο. Το φυσικό αντιμικροβιακό…
Μπορεί να έχει κάπως έντονη μυρωδιά, όμως είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για να εξοντώσεις τα μικρόβια που έχουν βάλει τον οργανισμό σου στο… “μάτι”! Είναι πλούσιο στο φυτοχημικό αλυσίνη, το οποίο έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων και μειώνει τη χοληστερόλη.
3. Μαϊντανός και αντίο ο πυρετός…
Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Θα ησυχάσεις από το βήχα που σε ταλαιπωρεί, ενώ θα πάρεις επιτέλους βαθειά ανάσα.
Smart Tip: Ετοίμασε φρέσκο χυμό από φυλαράκια μαϊντανού. Ο χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.
4. Πιπεριά η αντιοξειδωτική…
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & β-καροτένιο και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Μανιτάρια και απόβαλε τις βλαβερές τοξίνες…
Τα μανιτάρια είναι απαραίτητα όταν μιλάμε για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, εξουδετερώνουν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερόλη.
6. Θαλασσινά στον πόλεμο κατά των ιών!
Τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία των Τ-βοηθητικών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για τον εντοπισμό ξένων αντιγόνων και έγκαιρης ενημέρωσης των άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εισβολείς.
Προσοχή! Μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και η μεγάλη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι τοξική.
7. Τζίντζερ! Αδυνάτισε και ρίξε τον πυρετό…
Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το τζίντζερ είναι ως τσάι ή στο μπάνιο για άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη, διότι είναι χρήσιμο για την αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείς από τα μικρόβια και τις τοξίνες.
8. Ελαιόλαδο για βιταμίνη Ε. Τη βιταμίνη της υγείας…
Τρόφιμο απαραίτητο εξαιτίας του υψηλού περιεχόμενού του σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε φαινολικές ενώσεις και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την άμυνα έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. Κρεμμύδι. Ο βασιλιάς της κουζίνας, όπλο κατά της γρίπης
Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τα κρυολογήματα.
10. Μπρόκολο, το αντιοξειδωτικό
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή β-καροτενίου, η οποία βοηθάει στην όραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
11. Μέλι, η γλυκιά προστασία
Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο κτλ που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
12. Λεμόνι για να θωρακήσεις την υγεία
Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
13. Γιαούρτι για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό
Το γιαούρτι προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.
14. Σπανάκι… Κάν’ το όπως ο Ποπάι
Το σπανάκι είναι γεμάτο ενέργεια. Προσφέρει σίδηρο και φυλλικό οξύ που συμβάλλουν στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, στην ανάπτυξη και στην κυτταρική διαίρεση. Τα πράσινα φυλλώδη είναι επίσης μία από τις καλύτερες πηγές της λουτεΐνης, ένα αντιοξειδωτικό που ωφελεί την υγεία των ματιών, του δέρματος και της καρδιάς.