Άρθρο του Δημήτρη Κρανία σχετικό με την επιδημία COVID19 και τη διαχείρισή της, ειδικά ενόψει του αναμενόμενου εμβολίου.
Track, Trace, Treatment (3T) αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο για να ελεγχθεί η πανδημία.
Η ανίχνευση, η ιχνηλάτηση, και η θεραπεία αποτελούν μονόδρομο για τον έλεγχό της. Η ένταση του αριθμού των tests, η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών και η συστηματική θεραπεία με τα όποια φάρμακα είναι διαθέσιμα σήμερα δείχνουν τον κυρίαρχο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου COVID 19. Το εμβόλιο έρχεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψή της αλλά δεν αποτελεί «πανάκεια», όπως άστοχα ονόμασε το σχετικό της πρόγραμμα η Μεγάλη Βρετανία.
Τα προληπτικά μέτρα με κυρίαρχα το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και την ύπαρξη απόστασης στις επαφές μας αποτελούν και θα αποτελούν το βασικό τρόπο αποφυγής μετάδοσης του ιού. Ο προβληματισμός που υπάρχει από μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το εμβόλιο , αφενός ευνοεί την ένταση της τήρησης των μέτρων και αφ’ ετέρου αναδεικνύει την ανάγκη αυξημένης και ποιοτικής επικοινωνίας του εμβολιασμού.
Η συμμετοχή της κοινωνίας τόσο στη διαμόρφωση και τήρηση των μέτρων όσο και στην ενίσχυση της εμβολιαστικής προσπάθειας είναι απαραίτητη. Ο καθορισμός των κοινοτήτων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο η καταγράφουν αντίστοιχο ενδιαφέρον, η ανίχνευση των αυθεντικών εκπροσώπων τους, ο εντοπισμός αυτών που πραγματικά επηρεάζουν αυτές τις ομάδες, η θεσμοθέτηση κινήτρων συμμετοχής στην προσπάθεια και οι καθαροί ρόλοι (ποιος κάνει τι)είναι οι βασικές προκλήσεις.
Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, λίγες ημέρες πριν από την έλευση του εμβολίου να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των υγειονομικών και ιδιαίτερα όσων υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες να επιλυθούν απορίες, να επισημανθούν τυχόν παρενέργειες η ανεπιθύμητες αντιδράσεις, να αναδειχθεί η ωφέλεια από το εμβόλιο τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα διαθέσιμα. Όπως επίσης θα αποτελεί ενισχυτικό στοιχείο της διαφάνειας (αλλά και ουσιαστικό αποτύπωσης της πραγματικότητας) να δημοσιοποιηθεί ο αριθμός των υγειονομικών που προτίθενται να εμβολιασθούν σε αυτήν την πρώτη φάση. Το υγειονομικό προσωπικό είναι ο καταλληλότερος πομποδέκτης των μηνυμάτων που αφορούν την υγεία.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία που έχει η ανταπόκριση του υγειονομικού προσωπικού στον εμβολιασμό και η αντανάκλασή της στο ευρύ κοινό. Η αυταπόδεικτη σπουδαιότητα της συμμετοχής της κοινωνίας και μιας επιτυχημένης επικοινωνίας συμβάλλει στη μείωση των απωλειών των ανθρώπινων ζωών, τον περιορισμό του αριθμού των ασθενών, τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης όλων προς την πολιτεία.
Τόσο η προσπάθεια για την επιτυχία του εμβολιασμού, όσο και των 3Τ, περνά μέσα από την επικοινωνία. Η αποφυγή του κοινωνικού στίγματος, η ασφάλεια εργασίας την επόμενη μέρα, η προληπτική στοιχειοθετημένη ενημέρωση, τα ευκρινή μηνύματα και οι καθαρές κουβέντες, η αξιοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας είναι αιτούμενα και απαιτούμενα για μια καλύτερη επόμενη μέρα.