Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑνάβαλος: Τα νερά που «ξεδίψασαν» τον κάμπο της Αργολίδας (βίντεο drone)

Ανάβαλος: Τα νερά που «ξεδίψασαν» τον κάμπο της Αργολίδας (βίντεο drone)

Όσο εξερευνούμε την Ελλάδα, ανακαλύπτουμε πολλές ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές της.

Το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μέρη και ιστορίες που δεν γνωρίζαμε και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η άγνωστη σε πολλούς Δίνη. Μια Δίνη που όμως παραλίγο να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας της Αθήνας. Πρόκειται για μία υποθαλάσσια πηγή κοντά στο χωριό πηγή κοντά στο χωριό Κιβέρι στην Αργολίδα. Σήμερα οι ντόπιοι το αποκαλούν Ανάβαλο.  Και η ιστορία του όσον αφορά το πρόβλημα της Αθήνας είναι ενδιαφέρουσα.

Το Ανάβαλο και τα νερά του

Τα νερά του Ανάβαλου κατεβαίνουν από τα βουνά στη λίμνη Στυμφαλία και την Τρίπολη Αρκαδίας. Ωστόσο δεν είναι νερό που θεωρείται απευθείας πόσιμο καθώς τα νερά της πηγής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριόντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία. Σύμφωνα με τον γεωλόγο Παναγιώτη Ντόντο, «το 1970 κατασκευάστηκε ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως έργα σύλληψης καθαρού νερού από υποθαλάσσιες καρστικές πηγές μέσα στην ίδια τη θάλασσα, ένα ημικυκλικό φράγμα με θυρίδες που ανοιγοκλείνουν ώστε να διατηρούν τη στάθμη του νερού εντός του φράγματος υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας».

Η  Δίνη και το πρόβλημα της Αθήνας που επρόκειτο να λύσει

Καθώς παλιότερα η Αθήνα αντιμετώπιζε έντονα το πρόβλημα της λειψυδρίας το 1990 συζητήθηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το ενδεχόμενο οι πηγές του Ανάβαλου να χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί. Υπήρχε πάντα η επιλογή του Μόρνου, αλλά τη δεδομένη περίοδο είχε αδειάσει και το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθούν τα χωριά που είχαν σκεπαστεί. Επίσης, μια προσωρινή αλλά και δαπανηρή λύση έδωσε ο Εύηνος ποταμός. Έτσι η ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα νερά της Δίνης με αυτό τον τρόπο δεν προχώρησε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ ούτε στο μέλλον.

Όμως τα νερά του Ανάβαλου δεν πήγαν χαμένα. «Ξεδίψασαν» τον κάμπο της Αργολίδας. Πλέον, σήμερα η Δίνη παρέχει νερό για άρδευση μέσω αγωγών συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων. Τα στοιχεία του Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας αναφέρουν ότι η πηγή εξυπηρετεί περισσότερα από 50.000 στρέμματα….

Βλέποντας το τοπίο από ψηλά εντυπωσιάζεσαι. Τα νερά που περισσεύουν, χύνονται με δύναμη στη θάλασσα δημιουργώντας. Έτσι, εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Haanity .

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ