Με τιμή 10 λεπτά περίπου πάνω από πέρυσι και ζήτηση ιδιαίτερα έντονη τόσο από το εξωτερικό (Βαλκάνια και Ιταλία) όσο και από την εσωτερική αγορά, προχωρά αυτές τις ημέρες η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβελίνες.
Στην Αργολίδα, όπου και παράγεται ο µεγαλύτερος όγκος του προϊόντος, η τιµή βάσης για την εξαγωγή κυµαίνεται στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ οι πρώτες πρώιµες κοπές για πολύ ποιοτικό εξάγωµενο πορτοκάλι έπιασαν και 45 λεπτά.
Αντίστοιχα, στην κεντρική Ελλάδα, τα δέντρα είναι φορτωµένα και η ζήτηση υψηλή, µε τις τιµές παραγωγού αυτό το διάστηµα να είναι 8 µε 10 λεπτά παραπάνω από τις περσινές και να κυµαίνονται περί τα 29 µε 32 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», εκεί µε δεδοµένη την πολύ καλή ποιότητα και την αυξηµένη ζήτηση, οι τιµές παραγωγού αγγίζουν τα 35-40 λεπτά, δηλαδή 10 λεπτά πάνω από πέρυσι.
Υπό πίεση το εγχώριο λεμόνι
Στα 35 λεπτά το κιλό βρίσκεται αυτές τις μέρες η μέση τιμή παραγωγού για το λεμόνι, με το προϊόν βιολογικής παραγωγής να κυμαίνεται περί τα 50 λεπτά. Σημειωτέον ότι στην αγορά έχει διαμορφωθεί ένα ταβάνι στα 45 λεπτά για τη συμβατική παραγωγή προς εξαγωγή και στα 70 λεπτά για τα βιολογικά λεμόνια, με τις τιμές να έχουν υποστεί πίεση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού όπως ακούγεται στην πιάτσα το εμπόριο επιδίδεται σε αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις τουρκικού προϊόντος.
Μάλιστα πριν από τρεις περίπου εβδομάδες η τιμή της συμβατικής παραγωγής είχε αγγίξει τα 60 λεπτά το κιλό στο χωράφι για την ποικιλία Μαγληνή. Να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή του συμβατικού δεν έπεφτε κάτω από τα 50 λεπτά, όπως εξηγούν στην Agrenda παραγωγοί, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για τα εμπορικά τερτίπια των διακινητών, σχολιάζοντας πως με την υφιστάμενη κατάσταση η παραγωγή λίγο επωφελείται από την ανοδική τάση που παρατηρείται ελέω πανδημίας στις υπόλοιπες κατηγορίες εσπεριδοειδών.
Αναμένει τα Νόβα η αγορά με τιμές άνω των 35 λεπτών
Από Δεκέμβριο ξεκινούν οι πρώτες κοπές στα μανταρίνια Νόβα με τη αγορά να αναμένει την ποικιλία με αδημονία, δεδομένου ότι οι κλημεντίνες δεν κατάφεραν να καλύψουν τη ζήτηση των άδειων ευρωπαϊκών αγορών από εσπεριδοειδή. Οι τιμές παραγωγού πέρυσι ξεκίνησαν από τα 30 λεπτά το κιλό για να φτάσουν αργότερα και πριν εκπνεύσει ο χειμώνας του 2020, τα 45 λεπτά στο δέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα δέντρα που μπήκαν τα τελευταία χρόνια έχουν μπει σε παραγωγικό στάδιο, ειδικά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας, με τον όγκο της παραγωγής φέτος να αναμένεται αυξημένος. Από την άλλη η ποικιλία ορτανίκ αναμένεται να δώσει μειωμένους όγκους φέτος με όσα συνεπάγεται για την τιμή παραγωγού μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το ανησυχητικό στην περίπτωση της ποικιλίας αυτής είναι οι απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο που σημειώνονται στην περιοχή της Λακωνίας, λόγω της κορφοξήρας.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα κτήματα να χάνουν το 5% ετησίως των δέντρων από την ασθένεια αυτή.
Πηγή: agronews.gr