Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤι είπε ο Στέλιος Πέτσας για την εντολή Ερντογάν «Βυθίστε ελληνικό πλοίο...

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για την εντολή Ερντογάν «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος»

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της «DIE WELT» σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους στρατηγούς του:

«Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος»

επισημαίνουμε: Πρώτον ότι η συγκεκριμένη είναι μια έγκριτη εφημερίδα, και δεύτερον ότι το δημοσίευμα αυτό δεν έχει διαψευσθεί, ούτε από την τουρκική Κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την τουρκική Πρεσβεία στο Βερολίνο. Αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ποιος προκαλεί στην περιοχή και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας. Εμείς δουλεύουμε με τους εταίρους μας συνεχώς στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας. Αναδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ότι άλλοι προκαλούν ένταση στην περιοχή και θέλουν με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίηση.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν καταλάβει ότι απέναντι σε κάθε δύναμη αποσταθεροποίησης, όπως η Τουρκία, πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη απειλή που θα την αποτρέπει από αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Ήδη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, είναι ξεκάθαρο ότι ο κατάλογος των κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι θα ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Άρα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της, για να μην χρειασθεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο κατάλογος κυρώσεων, συνολικά ή τμηματικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εκείνη η οποία προκαλούσε την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά  στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν το πλέγμα κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μπορέλ, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης, με συνέπεια και συνέχεια. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε αποκλιμάκωση.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στην Ευρώπη, για να διαμορφωθεί ένας κατάλογος κυρώσεων θέλει κάποιο χρόνο. Αυτός ο κατάλογος υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Αυτό που ζητούσε η Ελλάδα το έχει πάρει. Τώρα μένει στην Τουρκία να δείξει, εάν θέλει, να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης ή τον δρόμο των κυρώσεων. Κόκκινη γραμμή, για την Ελλάδα είναι να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του. Το βάρος των Η.Π.Α. είναι πολύ μεγάλο για να μην το ζυγίζει κανείς. Επομένως, το τι θα πράξει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν, είναι θέμα δικό του. Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζει όλη τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει κάνει παρεμβάσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Συνεχίζουμε όπως πάντα να αντιδρούμε με ψυχραιμία και εγρήγορση. Δεν θα σχολιάζουμε συνεχώς τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ούτε τις διαρροές τους. 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μέχρι και τώρα, συνεχώς αναδεικνύουμε σε όλα τα διεθνή φόρα τον ρόλο της Τουρκίας. Λέμε ότι η Ελλάδα είναι πάντα παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Πάντα κινούμαστε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Δένδιας θα έχει στον Ο.Η.Ε. την ευκαιρία να καταθέσει τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε -και ήδη  κυρώσαμε-με την Ιταλία και την Αίγυπτο και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την κατοχύρωσή τους, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ