Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπαπειλούμενοι κίνδυνοι και μέτρα προστασίας σε εγκαταστάσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών

Επαπειλούμενοι κίνδυνοι και μέτρα προστασίας σε εγκαταστάσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών

Θέμα: «Συγχρωτισμός υπαλλήλων σε εγκαταστάσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών».

            «Επαπειλούμενοι κίνδυνοι και μέτρα προστασίας».    

Κύριε Αρχηγέ

Είναι πλέον προφανές ότι από τις αρχές Αυγούστου η επιδημία της Covid-19 έχει αποκτήσει νέα δυναμική στη χώρα μας, με καθημερινή καταγραφή εκατοντάδων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια. Από τη νέα αυτή φάση της επιδημίας δεν έμεινε αλώβητο το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς, όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα σε συναδέλφους, σε διάφορες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Η διαμορφούμενη κατάσταση οδήγησε στην λήψη μέτρων και στο Π.Σ., με την έκδοση των υπ. αρίθμ. 49384/12-8-2020 και 50749/18-8-2020 διαταγών σας οι οποίες, μεταξύ άλλων, καλούν τους υπαλλήλους του Π.Σ. να τηρούν απαρέγκλιτα τα πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ. κατά την εργασία τους ( συμπεριλαμβανομένων των αποστάσεων ασφαλείας ), να αποφεύγουν τις επισκέψεις στις Υπηρεσίες εκτός ωραρίου κ.ά., με προφανή στόχευση τον περιορισμό των επαφών μεταξύ διαφορετικών βαρδιών και τον ευκολότερο περιορισμό του κύκλου διασποράς   ( και ιχνηλάτησης ) σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πρακτική της διασποράς των δυνάμεων του Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και του Πεζοπόρου σε υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, για 16 ώρες σε δείκτη επικινδυνότητας 1-3 και για 24 ώρες σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και άνω. Μάλιστα, και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε κατά το παρελθόν ( στην προ επιδημίας εποχή ) η διασπορά δυνάμεων συμβαίνει ακόμη και σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 ως 3. 

Το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι, συνάδελφοι από διαφορετικές υπηρεσίες να αναγκάζονται σε στενό συγχρωτισμό τουλάχιστον για 16 ώρες, την στιγμή μάλιστα που τόσο στο Μ.Ε.Τ.Π.Ε. όσο και στο Πεζοπόρο έχει καταγραφεί αριθμός θετικών κρουσμάτων. 

Η εν λόγω πρακτική δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον συμφωνεί με το γράμμα και το πνεύμα των ανωτέρω κατευθύνσεων σας. Και τούτο διότι, καθώς οι διασπειρόμενες ομάδες αριθμούν περί τα οκτώ ( 8 ) άτομα, καλούνται να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο εντός της υπηρεσίας υποδοχής μέχρι και 25-30 άτομα ( μία ομάδα πεζοπόρου συν μία ομάδα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. συν τα άτομα της βάρδιας στην υπηρεσία υποδοχής ), όταν για τον αριθμό αυτών των υπαλλήλων και με δεδομένη την απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου, απαιτούνται 900 τετραγωνικά στεγασμένου χώρου, ο οποίος όμως δεν υφίσταται σε καμία υπηρεσία υποδοχής. Δεν αποτελεί φυσικά την ενδεδειγμένη λύση ο επιμερισμός των υπαλλήλων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους  των υπηρεσιών, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να έχουν οι υπάλληλοι κατά το στάδιο της ετοιμότητας τους, πέραν των όποιων προβλημάτων δημιουργεί από μόνο του το κριτήριο  επιλογής για τον συγκεκριμένο επιμερισμό.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η διεύρυνση του κύκλου επαφών και του στενού συγχρωτισμού, εντείνεται περεταίρω, λόγω των επαναλαμβανόμενων κηρύξεων προληπτικών επιφυλακών ( σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και άνω ), μιας και για την εφαρμογή τους οι υπηρεσίες προβαίνουν σε επάνδρωση επιπλέον οχημάτων, πολύ συχνά με προσωπικό από διαφορετικές βάρδιες, αφού παρατηρείται γενικευμένη λειψανδρία στις υπηρεσίες της Αττικής.

Πέρα από την προφανή και άμεση επικινδυνότητα που η κατάσταση αυτή δημιουργεί για την υγεία των πυροσβεστών, εγείρονται και σοβαρά ζητήματα επιχειρησιακής λειτουργίας για τον λόγο ότι, η διασπορά του προσωπικού από Πεζοπόρο και Μ.Ε.Τ.Π.Ε. γίνεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες της Αττικής και συγκεκριμένα, στην Π.Υ. Μαρκοπούλου, στους 6ο, 9ο, και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών. 

Μια πιθανή λοιπόν εμφάνιση κρούσματος σε κάποια από τις διασπειρόμενες ομάδες θα συνεπάγεται την ανάγκη καραντίνας σε μερικές από τις πλέον ενεργές στην αντιπυρική περίοδο υπηρεσίες της Αττικής.

 Εκ των πραγμάτων η εφαρμογή των ανωτέρω κατευθύνσεων για λήψη μέτρων προστασίας, λόγω του προαναφερόμενου συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού υπαλλήλων από διαφορετικές υπηρεσίες, καθιστάτε πρακτικά αδύνατη και ειδικότερα όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων του 1,5 μέτρου μεταξύ συναδέλφων τόσο στους περιορισμένους χώρους των Κ.Ψ. όσο και στους χώρους στρατωνισμού των υπηρεσιών υποδοχής. 

Κύριε Αρχηγέ

Στην βάση των ζητημάτων που ανακύπτουν από τον συγχρωτισμό μεγάλου αριθμού συναδέλφων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες έτσι όπως προαναφέρθηκαν, καθώς και σε όποιες άλλες που τυχόν να μην έχουν πέσει στην αντίληψη μας, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των συναδέλφων καθώς και των οικείων τους.  

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ