«Το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες είναι λίγο μαύρο χώμα» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Ο αρχαιολογικός χώρος δεν ήταν το ζητούμενο. Ακόμα κι αν περνούσε απ τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα.
Δεν είχε να κάψει κάτι. ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Τελικά, σε αυτήν την χώρα, κανένας δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί; Αντί να σιωπήσουν, να δουν που έχουν ευθύνες και έκαναν λάθος, αντί να καθίσουν να σχεδιάσουν, ώστε να μην συμβούν πάλι τέτοια θλιβερά γεγονότα, γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και κομπάζουν ότι όλα καλώς τα έπραξαν.
Δυστυχώς με αφορμή την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος θυμήθηκε την ιστορική έδρα του Δήμου μας. Δέκα ολόκληρα χρόνια απραξίας από την Δημοτική Αρχή και στο θέμα της προστασίας, της ανάδειξης και της προβολής του σημαντικότατου Μνημείου της Παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι πράγματι λυπηρό το γεγονός ότι το μοναδικό θέμα που συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ενοικίαση της καντίνας, η διευθέτηση του χώρου στάθμευσης και η αποκομιδή των απορριμμάτων του αρχαιολογικό χώρου. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων προστασίας και πυρασφάλειας τόσο στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών όσο και στους χώρους των υπολοίπων ιστορικών μας μνημείων, με τη συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Πολιτικής προστασίας.
Παρόλα αυτά, από τα αποτελέσματα της καταστρεπτικής πυρκαγιάς προκύπτουν κάποια αυτονόητα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων. Κύριε Δήμαρχε, υπάρχει νερό από δίκτυο του Δήμου στον Αρχαιολογικό χώρο, στο Μουσείο των Μυκηνών και σε ολόκληρο το χωριό των Μυκηνών; Ενεργοποιήθηκε ο Δήμος για την πυρκαγιά; Πόσα και ποια οχήματα του Δήμου κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής; Πόσα βυτιοφόρα έστειλε ο Δήμος για μεταφορά νερού; Υπάρχει πόσιμο νερό για τους επισκέπτες του χώρου ή τους προτρέπουμε να αγοράζουν μπουκαλάκια από την καντίνα;
Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών έχει την τύχη να διαθέτει ένα μοναδικό Παγκόσμιο Μνημείο το οποίο έπρεπε να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών του Δήμου μας και διαρκώς στο προσκήνιο με παράλληλες δράσεις, έργα και εκδηλώσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η προβολή του, η αύξηση της επισκεψιμότητας του με παροχές και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πολιτικές και δράσεις οι οποίες να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ο Δήμος μας, με επίκεντρο τις Μυκήνες, άμεσα πρέπει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προβολής και διευκόλυνσης της επισκεψιμότητας και των υπολοίπων ιστορικών μνημείων τα οποία φιλοξενούνται στην επικράτεια του (Άργος, Λέρνα, Ελληνικό). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τα ποιοτικά προϊόντα της Αργειακής Γης μέσα από δράσεις εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να προσφερθούν στις ιδιόμορφης ομορφιάς περιοχές μας. Πως προβάλλουμε τον Δήμο μας μέσα από ένα χώρο με τόση μεγάλη επισκεψιμότητα. Πως προβάλλουμε το μοναδικό στην Πελοπόννησο Βυζαντινό Μουσείο μέσα από την μεγάλη επισκεψιμότητα των Μυκηνών;
Το θλιβερό γεγονός που έκανε το γύρω του κόσμου μέσω των ΜΜΕ πρέπει να μας προβληματίσει, να δούμε με άλλη οπτική την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και να οργανώσουμε διαφορετικά την προστασία και προβολή των σπουδαίων μας Μνημείων. Η πυρκαγιά στις Μυκήνες πρέπει να είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για μια νέα καταστροφή και όχι ευκαιρία να προβληθούν κάποιοι με τις δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, απέναντι στον τόπο που πονάμε όλοι μας το ίδιο, χωρίς διχασμούς, χωρίς να στήνουμε εχθρούς και δίχως να βλέπουμε φαντάσματα.
Γιάννης Λυκοσκούφης, Νίκος Κοντός, Πέτρος Καρούζος
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ