Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε ισχύ από σήμερα η μείωση ΦΠΑ στο 13% - σε ποιες...

Σε ισχύ από σήμερα η μείωση ΦΠΑ στο 13% – σε ποιες περιπτώσεις ισχύει μείωση του ΦΠΑ

Από σήμερα είναι σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε προϊόντα που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης, όπως καφές, αναψυκτικά και τσάι.

Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% θα δώσει μία ανάσα στα καταστήματα εστίασης, αλλά και στους καταναλωτές και τους επιβάτες των ΜΜΜ, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η μείωση του ΦΠΑ αφορά τις εξής περιπτώσεις:

τα μη αλκοολούχα ποτά
τα εισιτήρια κινηματογράφων
τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων
Μείωση ΦΠΑ: Οι νέες τιμές στα ΜΜΜ
Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύει από σήμερα ως τις 31 Οκτωβρίου, με τις τιμές στα ΜΜΜ να μειώνονται σημαντικά. Οπως έχει ανακοινώσει και ο ΟΑΣΑ, υπάρχει από σήμερα αναπροσαρμογή στις τιμές όλων των προϊόντων μετακίνησης, με το απλό εισιτήριο από το 1,40 να μειώνεται σε 1,20 ευρώ. Μειωμένες θα είναι οι τομές και στις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, ενώ από σήμερα ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι προπλήρωσαν, αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών τους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις μετακινήσεις από τις 11 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2020.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card που είχαν υπόλοιπο μικρότερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αξίας ενός μήνα, οι δε κάτοχοι καρτών που είχαν υπόλοιπο μεγαλύτερο των 30 ημερών θα λάβουν πίστωση αντίστοιχη με το χρόνο που διήρκησαν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Οι αποζημιώσεις θα πιστωθούν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης του δικτύου του ΟΑΣΑ και θα είναι διαθέσιμες προς χρήση από τους δικαιούχους, όποτε το επιθυμήσουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών.

Επιπλέον, για τις αγορές ετήσιων καρτών θα παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 10%, πάλι με τη μορφή χρονικής επέκτασης. Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου διαμορφώνεται στο 0,90 ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές με ΚΤΕΛ, τρένα και πλοία
Μειωμένες θα είναι και οι τιμές στα εισιτήρια πλοίων, τρένων και ΚΤΕΛ, λόγω του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ. Χαρακτηριστικά, ένα εισιτήριο λεωφορείου για την Θεσσαλονίκη, κοστίζει 59 ευρώ μετ’ επιστροφής και 39 ευρώ για απλή μετάβαση, αλλά με το μειωμένο ΦΠΑ, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 54 ευρώ και 36 ευρώ αντιστοίχως. Για την αντίστοιχη διαδρομή με τρένο προς τη Θεσσαλονίκη, το κόστος σήμερα είναι 55 ευρώ και θα πρέπει να μειωθεί στα 50 ευρώ. Για μια απλή μετάβαση οδικώς με ΚΤΕΛ στην Πάτρα, το εισιτήριο κοστίζει 20,70 ευρώ και με το μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να περιοριστεί στα 18,86 ευρώ.

Για να μεταβεί κανείς στις Σπέτσες με πλοίο κλειστού τύπου, πληρώνει 42,50 ευρώ,αλλά με το μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί στα 38,73 ευρώ.

Σε ποια προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ
Παράλληλα, στα καταστήματα της εστίασης, η μείωση του ΦΠΑ σε ποτά (μη αλκοολούχα) θα δώσει μία σημαντική ανάσα. Κι εδώ ισχύει η μείωση σε 13% ως το τέλος Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που ολόκληρη η μείωση του ΦΠΑ περάσει στο τελικό προϊόν -δηλαδή στον καταναλωτή- οι τιμές σε καφέδες, αναψυκτικά, χυμούς και μη αλκοολούχα ποτά από την 1η Ιουνίου του 2020 θα διαμορφωθούν ως εξής:

Καφές ελληνικός από 1,30 ευρώ μειώνεται σε 1,18 ευρώ
Καφές Φραπέ από 1,50 ευρώ μειώνεται σε 1,37 ευρώ
Καφές Εσπρέσο από 1,30 ευρώ μειώνεται σε 1,18 ευρώ
Καφές Καπουτσίνο από 1,80 ευρώ μειώνεται σε 1,64 ευρώ
Καφές Φίλτρου από 1,70 ευρώ μειώνεται σε 1,55 ευρώ
Στα αναψυκτικά 330 ml από 2,50 ευρώ μειώνεται σε 2,28 ευρώ
Στο τσάι από 1,30 ευρώ μειώνεται σε 1,18 ευρώ
Αναλυτικά τα προϊόντα που μειώνεται ο φόρος σε 13%:
Μεταλλικό νερό
Αναψυκτικό τύπου κόλα
Λεμονάδα-Λεμονίτα
Πορτοκαλάδα
Βυσσινάδα
Παγωμένο τσάι
Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
Καφές, τσάι
Υποκατάστατο γάλακτος
Σοκολατούχο γάλα
Φρουτοχυμός
Νέκταρ χυμών
Τονωτικά παρασκευάσματα
Ισοτονικά παρασκευάσματα
Ενεργειακά ποτά

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ