Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔυνατή Ερμιονίδα: Ενημέρωση με αλήθειες για την ΔΕΥΑΕΡ

Δυνατή Ερμιονίδα: Ενημέρωση με αλήθειες για την ΔΕΥΑΕΡ

Η δημοτική παράταξη ΔΗ.ΣΥ.ΕΡ. διά του εκπροσώπου της κ. Παναγιώτη Αποστόλου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της προσωρινής μη λειτουργίας του ταμείου της ΔΕΥΑΕΡ. Για τη μη λειτουργία του ταμείου η ΔΕΥΑΕΡ έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις στις 17/03/2020 εδώ, στις 31/03/2020 εδώ και στις 02/04/2020 εδώ.

Μέσα από αυτές τις ανακοινώσεις γίνεται σαφές ότι οι διακανονισμοί τυχόν οφειλών των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΕΡ θα διεκπεραιωθούν, όταν επαναλειτουργήσει το ταμείο της δημοτικής επιχείρησης χωρίς καμία απολύτως προσαύξηση των λογαριασμών τους. Και αυτό διότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των δημοτών αλλά στις ειδικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Αποστόλου εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής των δικαιωμάτων των δημοτών.

Οι μνήμες είναι πολύ νωπές και επομένως δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τα «έργα και τις ημέρες» του κ. Αποστόλου όταν ανήκε στην τότε πλειοψηφία της απελθούσας διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ.

Σταχυολογούμε κάποιες πολύ σοβαρές πράξεις, μερικές των οποίων είναι υπό δικαστική διερεύνηση και άπτονται όχι μόνο διοικητικών αλλά και ποινικών αδικημάτων και αφορούν την απελθούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ αλλά και προσωπικά τον κ. Αποστόλου:

1. Πλημελής λειτουργία των βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Η εταιρεία «ΚΑΥΣΙΣ», η οποία ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό το 2019 τη λειτουργία των δύο βιολογικών σταθμών Κρανιδίου και Ερμιόνης, υπέβαλε στις 27/08/2019 στη ΔΕΥΑΕΡ αναλυτική τεχνική έκθεση, στην οποία αναφέρει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των βιολογικών σταθμών, που επηρεάζουν δυσμενώς την επεξεργασία των λυμάτων. Για την αποκατάσταση των βλαβών και την κανονική λειτουργία των βιολογικών σταθμών η έκθεση της εταιρείας αναφέρει ότι απαιτείται το ποσό των 677.000,00 ευρώ.

Είναι φανερό ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγκαταλείψει τους βιολογικούς σταθμούς στην τύχη τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγεία των δημοτών. Για το σοβαρότατο αυτό θέμα ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος κατέθεσε μήνυση τον Ιανουάριο του 2020 κατά παντός υπευθύνου. Σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή προχωράει στην αποκατάσταση αυτών των βλαβών.

Ο κ. Αποστόλου προφανώς εγνώριζε την εγκατάλειψη των βιολογικών σταθμών και μάλιστα είχε λάβει γνώση της τεχνικής έκθεσης της εταιρείας «ΚΑΥΣΙΣ», η οποία παρελήφθη από τη ΔΕΥΑΕΡ στις 28/08/2019, χρονική στιγμή κατά την οποία ήταν αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ και παράλληλα ασκούσε χρέη προέδρου της εταιρείας. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία να επιδεικνύει ο κ. Αποστόλου έναντι των πολιτών για τα σοβαρότατα αυτά θέματα, για τα οποία μάλιστα υπήρξε και εν μέρει υπεύθυνος.

2. Μη καταβολή οφειλής της ΔΕΥΑΕΡ για τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών το έτος 2017.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την με αριθμό 2/2020 απόφασή του εδώ διατάσσει τη ΔΕΥΑΕΡ να καταβάλει στην εταιρεία «ΚΑΥΣΙΣ» το ποσό των 86.400,93 ευρώ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας προς τη ΔΕΥΑΕΡ (λειτουργία βιολογικών σταθμών κλπ) για το έτος 2017.

Για να γίνει κατανοητό η ΔΕΥΑΕΡ δεν εξόφλησε την εταιρεία «ΚΑΥΣΙΣ» για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της το έτος 2017, η οποία εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Πειραιά και αυτό τη δικαίωσε.

Επομένως σήμερα η ΔΕΥΑΕΡ πρέπει να καταβάλει το ποσό των 86.400,93 ευρώ στην εταιρεία και πρέπει να καταβάλει επί πλέον και τα δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στο ποσό των 2.890 ευρώ.

Η τότε δημοτική αρχή και ο κ. Αποστόλου προσωπικά δεν ενδιαφέρθηκαν να προασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών, αφού άφησαν απλήρωτο χρέος και έτσι επιβάρυναν το ταμείο της ΔΕΥΑΕΡ όχι μόνο με το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο αλλά και με τους αναλογούντες τόκους, τα δικαστικά έξοδα και την αμοιβή του δικηγόρου.

Σημειωτέον ότι το 2018 τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών ανέλαβε άλλη εταιρεία και όχι η «ΚΑΥΣΙΣ».

3. Επιβολή αναδρομικού τέλους 80% στους καθυστερούμενους λογαριασμούς ύδρευσης του τέως Δήμου Ερμιόνης.

Η ΔΕΥΑΕΡ το έτος 2015 έστειλε τους καθυστερούμενους λογαριασμούς ύδρευσης των ετών 2012, 2013 και 2014 στους δημότες του τέως Δήμου Ερμιόνης, επιβάλλοντας αναδρομικά το τέλος του 80%, παρά την αντίθετη άποψη του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το αριθμό πρωτοκόλλου 2629/01-11-2016 έγγραφό του εδώ .

Οι ζημιές της ΔΕΥΑΕΡ το έτος 2014 ήταν 399.894,57 ευρώ και το έτος 2019 ήταν 1.400.000 ευρώ.

Δηλαδή η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ και ο τότε αντιπρόεδρος κ. Αποστόλου προσωπικά αύξησαν τις ζημιές της δημοτικής επιχείρησης κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους κατά 1.000.000 ευρώ, παρότι εισέπραξαν καθυστερούμενους λογαριασμούς παρελθόντων ετών, στους οποίους αναδρομικά επέβαλαν παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το τέλος του 80%. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τις δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρηση των βιολογικών σταθμών και την καταβολή των οφειλών στην εταιρεία «ΚΑΥΣΙΣ» και λοιπές δαπάνες και χρέη, μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι οι ζημιές της ΔΕΥΑΕΡ είναι πολύ υψηλότερες του 1.400.000 ευρώ.

4. Παράνομες απευθείας αναθέσεις από αδελφό σε αδελφό.

Ο κ. Αποστόλου συμμετείχε ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ σε πέντε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, στις οποίες συνεδριάσεις αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση εκτέλεσης εργασιών για την ΔΕΥΑΕΡ στην εταιρεία των αδελφών του ύψους 20.000,00 ευρώ, εκάστη.

Εάν ένα πρόσωπο, μέλος του Δ.Σ. νομικού προσώπου αναθέτει την εκτέλεση εργασιών στην εταιρεία των αδελφών του, το γεγονός αυτό είναι παράνομο.

Αυτές οι παράνομες πράξεις του κ. Αποστόλου καθώς και άλλες είναι στο στάδιο δικαστικής διερεύνησης ύστερα από καταγγελία του σωματείου «Ένωση Πολιτών Ενάντια στη Διαφθορά».

5. Μη μέτρηση των ενδείξεων των υδρομέτρων από το έτος 2018.

Οι τελευταίες μετρήσεις των υδρομέτρων κατανάλωσης νερού από την ΔΕΥΑΕΡ έγιναν το 1ο και το 2ο τετράμηνο του 2018. Έκτοτε ουδεμία μέτρηση έγινε, με αποτέλεσμα το έτος 2019 να υπάρχει αδυναμία είσπραξης χρημάτων από την ΔΕΥΑΕΡ.

6. Σωρεία χρεών της ΔΕΥΑΕΡ προς τρίτους.

Υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ προς προμηθευτές και εργολάβους, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προχωρήσει σε αγωγές, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές τους από την επιχείρηση και δικαιώθηκαν.

7. Τον Αύγουστο του 2019 είχαν δαπανηθεί τα χρήματα των συμβάσεων της ΔΕΥΑΕΡ.

Για το έτος 2019, η ΔΕΥΑΕΡ λόγω έλλειψης προσωπικού, είχε συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με εξωτερικούς συνεργάτες (για καταμέτρηση υδρομέτρων, αποκατάσταση βλαβών, υλικά κ.α.).

Παραδόξως, μέχρι τον Αύγουστο του 2019 το χρηματικό ύψος όλων αυτών των συμβάσεων είχε εξαντληθεί πλήρως, με αποτέλεσμα η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2019, να αδυνατεί να παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες έως το τέλος του 2019.

8. Απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ να φύγει η μοναδική της διοικητική υπάλληλος

Η ΔΕΥΑΕΡ διέθετε μόνο μία διοικητική υπάλληλο, η οποία έκανε αίτημα μετάθεσης στον τόπο καταγωγής της.

Τον Ιούνιο του 2019 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ με την υπ’ αριθ. 135/2019 απόφασή του και παραδόξως ενέκρινε το αίτημα της υπαλλήλου, με μόνο σκοπό βέβαια η νέα διοίκηση να παραλάβει μια επιχείρηση χωρίς διοικητικό προσωπικό.

Φυσικά η εν λόγω απόφαση ουδέποτε εφαρμόστηκε, διότι δεν είναι δυνατό μια δημοτική επιχείρηση να μένει χωρίς προσωπικό, συναινώντας στην μετάθεση της μοναδικής της του υπαλλήλου.

Πέραν των προαναφερομένων, υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ της περιόδου 2015 – 2019 αλλά και για την τότε Δημοτική Αρχή, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που πραγματοποιούν ορκωτοί λογιστές.

Επομένως μετά από όσα δημοσιοποιήσαμε, το ενδιαφέρον του κ. Αποστόλου έναντι των δημοτών για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ταμείου της ΔΕΥΑΕΡ, μόνο προσχηματικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Εμείς από τη πλευρά μας παρ’ όλες τις δυσλειτουργίες της ΔΕΥΑΕΡ και το υψηλό χρέος που παραλάβαμε, προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους δημότες μας επιζητώντας παράλληλα την κατανόησή τους.
Γραφείο Τύπου
Δυνατής Ερμιονίδας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ