Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα: Τι θα γίνει με τα αντιδραστήρια; Μήπως είναι η ώρα των...

Αργολίδα: Τι θα γίνει με τα αντιδραστήρια; Μήπως είναι η ώρα των χορηγιών προς το Γ.Ν. Αργολίδας; … Άρθρο του Μιχάλη Καζά

Η έκταση διάδοσης αυτού του νεκρόφιλου ιού που έχει μπει στις κοινωνίες μας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες μας για περίθαλψη ασθενών.


Ίσως σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ νοσοκομεία, δεν θα υπάρχουν γιατροί ειδικότητας, δεν θα υπάρχει προσωπικό, δεν θα υπάρχουν υποδομές, δεν θα υπάρχουν αναπνευστήρες, δεν θα υπάρχουν φάρμακα. Το κυριότερο; Αφού η επιδημία είναι πανδημία, δηλαδή παγκόσμια, δεν μπορεί κάποιο κράτος να βοηθήσει κάποιο άλλο.

Φτάνουμε σε συνθήκες κατοχής όπου αντί για φαγητό θα ψάχνουμε για ένα φάρμακο; Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει, το μέχρι πότε και το πόσο θα αλλάξει η ανθρώπινη συμπεριφορά την επόμενη ημέρα.

Στην κατεύθυνση της βοήθειας για την αντιμετώπιση των παραπάνω ελλείψεων οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών αποδέχτηκαν να παράσχουν βοήθεια προμηθεύοντας το Νοσοκομείο Αργολίδας με ένα μηχάνημα. Το μηχάνημα αυτό κάνει άμεση ανίχνευση (εντός 1 ώρας) του Κορονοϊού και βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και ενίσχυση της προστασίας της υγείας των πολιτών. Το μηχάνημα αναμένεται να βρίσκεται τοποθετημένο στο νοσοκομείο εντός αυτών των ημερών.

Η προμήθεια του μηχανήματος γίνεται με παραχώρηση, δεν πληρώνουμε δηλαδή, αλλά χρησιμοποιούμε αποκλειστικά συγκεκριμένα αντιδραστήρια. Οι δήμοι μας αποδέχτηκαν να πληρώσουν αυτά τα αντιδραστήρια. Παραγγέλθηκαν 200 αντιδραστήρια που το καθένα κοστίζει 180 ευρώ. Η δαπάνη δηλαδή των δήμων θα είναι 36.000 ευρώ. 18.000 ευρώ θα δόσει ο κάθε δήμος. Επιπλέον παραγγέλθηκαν άλλα 30 που θα πληρωθούν από ιδιώτη για λογαριασμό του δήμου Ερμιονίδας. 

Δεν χώρα αμφιβολία ότι η αποδοχή της πρότασης για αγορά του μηχανήματος από τους τρεις δημάρχους είναι θετικότατη αυτές τις ώρες και μπράβο τους. Αρκούν όμως για να καλύψουν τις ανάγκες μας; Σαφέστατα όχι…

Κάθε μέρα τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους στέλνουν σε Αθήνα και ΡΙΟ περίπου 5-6 δείγματα. Τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα κορυφωθούν στην Ελλάδα. Δηλαδή μπορεί να φτάσουμε τα 10 ή και 20 κρούσματα την ημέρα. Αν συμβεί αυτό τα αντιδραστήρια θα φτάνουν περίπου για δέκα – δεκαπέντε ημέρες. Τι θα γίνει μετά;

Το πρόβλημα ίσως να είναι μεγάλο και αφορά δύο πράγματα, το ένα είναι ποιος θα πληρώσει τις νέες προμήθειες. Το δεύτερο όμως και κυριότερο είναι αν θα μπορούμε να βρούμε αντιδραστήρια. Ήδη εδώ και μια εβδομάδα τα αντιδραστήρια σπανίζουν. Εδώ και μια εβδομάδα η είδηση σε σημαντικές ειδησεογραφικές σελίδες έλεγαν “Χωρίς αντιδραστήρια μένουν τα δημόσια εργαστήρια για τον έλεγχο του κορονοϊού στην πιο κρίσιμη φάση της επιδημίας”. Μια άλλη σελίδα έγραφε: “Σημαντική έλλειψη την πιο ακατάλληλη στιγμή παρατηρείται στα δημόσια εργαστήρια για τον έλεγχο του κορονοϊού”. Μια τρίτη: “Γιατί ξεμείναμε από τεστ και αντιδραστήρια;”.

Άραγε υπάρχουν πηγές για την προμήθεια τους και από που; Τα σύνορα έκλεισαν και τα αεροπλάνα πλέον είναι στο έδαφος. Ποιος και από που θα τα φέρει;

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά αν δεν …που το θεωρώ και πιο βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Πρέπει να αναζητήσουμε πηγή προμήθειας αντιδραστηρίων για το μηχάνημα που έρχεται στην Αργολίδα.

Τέλος θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτούς που ανέκαθεν έδιναν το φιλί της ζωής στο Ελληνικό κράτος. Υπάρχει και σήμερα κόσμος που μπορεί να γίνει χορηγός. Όποιος μπορεί ας απευθυνθεί στα νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου και ας δώσει όποιο χρηματικό ποσό μπορεί. Ο ιός δεν αστειεύεται και ήδη χτύπησε την πόρτα της Αργολίδας. Ας μην μας βρει με τις πυτζάμες στα κρεβάτια μας. Ας οργανωθούμε αυτές τις ημέρες που απομένουν μέχρι την μάχη.

Ίσως αύριο να είναι αργά. Αν ξεμείνουν τα κεντρικά νοσοκομεία από αντιδραστήρια οι μάχες για θεραπεία θα δυσκολέψουν. Άλλωστε και η σημερινή 36 ωρη καθυστέρηση στη διάγνωση των κρουσμάτων είναι μεγάλη και την πληρώνουμε. Αφήνουμε όσους δίνουν το φαρυγγικό επίχρισμα για έλεγχο ελεύθερους για κατ’ οίκον περιορισμό. Πόσοι το κάνουν και πόσοι περνούν για ένα τσιπουράκι από το καφενείο πριν κλειστούν στο σπίτι τους..;;; Ο νοών νοείτω…

Μιχάλης Καζάς

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ