Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣLIFESTYLEΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ "Ελεύθεροι πολιορκημένοι κι η ποίηση στρατευμένη στον καιρό της πανδημίας"

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ “Ελεύθεροι πολιορκημένοι κι η ποίηση στρατευμένη στον καιρό της πανδημίας”

Ποίημα για την ημέρα ποίησης στις 21 Μαρτίου της Γκέλης Ντηλιά, βραβευμένης ποιήτριας, Γραμματέα της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ)

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους ο Άνθρωπος έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του «ανήκειν.» Βγαίνει από την απομόνωση και οργανώνει τον κοινωνικό ιστό με σκοπό αρχικά την ασφάλεια και ύστερα την πρόοδο. Διατρέχοντας τα ιστορικά γεγονότα, η μαχόμενη Ποίηση κάλυπτε παράλληλα όλες τις φορές που το ύψιστο της θυσίας και ο αυτοπεριορισμός εξύψωναν τον Άνθρωπο και τον έκαναν Ημίθεο. Μέσα από έργα-σταθμούς παρουσιάζεται η ρομαντική πλευρά των ιστορικών εξελίξεων, αυτή που περιγράφει την χαρμολύπη με ένα τρόπο ώστε ο Άνθρωπος να μπορεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του και να τους νικήσει.

Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο ανολοκλήρωτο έργο του «Ελεύθεροι

Γκέλη Ντηλιά Πολιορκημένοι» σε 3 σχεδιάσματα παρουσιάζει πώς οι αγωνιστές κατακτούν την ηθική ελευθερία με την έξοδο του Μεσολογγίου για να μην ενδώσουν στον πειρασμό να μείνουν ζωντανοί και σκλαβωμένοι στον εχθρό. Παραλληλίζοντας τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που διανύουμε καθημερινά και απειλούμενοι από τον COVID-19 μετρώντας νέα θύματα, η Ποίηση ως κατ’ εξοχήν παρηγορήτρα και υποκινήτρια του Ανθρώπου παίρνει τη θέση της δίπλα του και του δίνει θάρρος και δύναμη να αντισταθεί στην εσωτερική φωνή της παραίτησης και να δράσει όχι με ηρωική έξοδο αλλά με ηρωική παραμονή στο σπίτι του. Είναι ένας μοντέρνος τρόπος να δώσει τη μάχη και να βγει νικητής.

Η Ποίηση μπορεί αποδεδειγμένα να ανακουφίσει τη μοναξιά και τον αναγκαστικό εγκλεισμό. Διαβάζοντας και ενθυμούμενος ο Άνθρωπος τα πλεονεκτήματα των στίχων και τη δυναμική τους, όποτε ψάχνει να αντλήσει κουράγιο για να ανταποκριθεί στις περιστάσεις, η Ποίηση ήταν αυτή που του εμφυσούσε τα ιδεώδη και τον ενίσχυε συνειδησιακά δείχνοντάς του τον δρόμο της λύτρωσης μέσω της θυσίας. Γιατί δεν υπάρχει Ανάσταση χωρίς την Σταύρωση.

Έμπαινε η Άνοιξη το 1826 κι η φύση άνθιζε. Για τους κατοίκους του Μεσολογγίου ο θάνατος ήταν η μόνη πράξη ελευθερίας. Για τον σύγχρονο Έλληνα η Άνοιξη το 2020 που μπαίνει γεμάτη φως θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία όπου η πρότερη χαλαρότητα, που οδηγεί σε εσωτερική κενότητα δυναμιτίζοντας τα προσδοκώμενα οφέλη, θα δώσει την θέση της στην αυτοπειθαρχία και τελικά στην πνευματική ελευθερία. Διαβάζοντας το μοναδικό έργο του Σολωμού μπορεί ο καθένας να φιλοσοφήσει και να αντέξει όσα φαίνονται αδύνατα: τον εγκλεισμό και τον περιορισμό των επιθυμιών. Εσώκλειστος ο Άνθρωπος θα ανακαλύψει, αναγιγνώσκοντας έργα και άλλων μεγάλων ποιητών, την Αλήθεια και τότε από μέσα του θα ξυπνήσει ένας νέος Άνθρωπος που όταν πρέπει να κάνει το άλμα και να ανέβει επίπεδο δεν ρωτάει το κόστος. Εξάλλου όλοι το ξέρουν πως όσο πιο μεγάλο το κόστος, τόσο μεγαλύτερες και οι απολαβές. Η αφύπνιση και η επίγνωση θα δείξουν τον δρόμο που θα πρέπει να χαράξει καθώς η Άνοιξη του καθενός βρίσκεται εντός του.

Κλείνοντας θεωρώ χρέος μου να αναφέρω την γραφή του Οδυσσέα Ελύτη στο «Άξιον Εστί», στην ενότητα «Τα Πάθη» όπου προτρέπει «…Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.»

ΠΗΓΕΣ
Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Βικιπέδια, τελευταία τροποποίηση 8/1/20, ανεσύρθη 20/3/20, 20:24 www.el.wikipedia.org/wiki/Ελεύθεροι_Πολιορκημένοι
Αναγνωστόπουλος, Γιώργος. «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Από τον Επίκτητο στον Διονύσιο Σολωμό, 28/12/18 www.gnomionline.gr/ελεύθεροι-πολιορκημένοι-από/τον-επ/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ