Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επιφέρει ο κορονοϊός

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επιφέρει ο κορονοϊός

Ο κορονοϊός εξελίχτηκε σε επιδημία και αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους, όποτε αυτό είναι δυνατό, για να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.


Ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία για να επανεξετάσουν οι εργοδότες τον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησής τους και να υιοθετήσουν νέες μορφές εργασιακών σχέσεων.

Μια πρόσφατη έρευνα του οικονομικού περιοδικού Fortune δείχνει ότι πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας, που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αποφασίζουν πότε, που και πως θα εκτελούν τα καθήκοντά τους, δεν μειώνουν την απόδοση μιας επιχείρησης. Απεναντίας, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πιο ικανοποιημένους εργαζόμενους, με λιγότερο άγχος, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν να παραιτηθούν.

Και πράγματι, είναι ανεκτίμητης αξίας η δυνατότητα να κάνεις ένα break από κάποια πιεστική εργασία, για χαλάρωση και αποφόρτιση ή για να επισκεφτείς την ιστοσελίδα στοιχημαλαιβ της Netbet για να ποντάρεις σε μια μεγάλη ποικιλία στοιχηματικών γεγονότων, με μεγάλες αποδόσεις, ασφάλεια και εύκολο χειρισμό.

Μέχρι την έλευση της επιδημίας του κορονοϊού αρκετές εταιρείες έδιναν την ευκαιρία τηλε-εργασίας και μειωμένου ωραρίου, συνήθως όμως κατόπιν διαπραγματεύσεων σε προσωπικό επίπεδο. Αυτές οι συμφωνίες αποτελούσαν εξαίρεση, καθώς ο κανόνας συνήθως ήταν φυσική παρουσία σε κάποιο χώρο της εταιρείας, αλλά και διαθεσιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Αρκετές φορές όμως, όσοι εργαζόμενοι κατάφερναν να εργάζονται με τον δικό τους ρυθμό και στον δικό τους χώρο, είχαν μειωμένες πιθανότητες εξέλιξης μέσα στην εταιρεία, λιγότερες προαγωγές και αυξήσεις μισθού, καθώς μια τέτοια σχέση εργασίας θεωρείτο προνομιακή έναντι των συμβατικών.

Όλα αυτά άλλαξαν όμως με την έλευση αυτού του μικροσκοπικού οργανισμού, του κορονοϊού Covid-19. Η τηλε-εργασία έγινε θελκτικότερη για τους εργοδότες, ενώ είναι η μοναδική επιλογή πλέον για κάποιους εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά τους εργοδότες, μπορούν να επιλέξουν συνεργάτες από μια μεγαλύτερη δεξαμενή εργατικού δυναμικού, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πολλές φορές μάλιστα, οι εργαζόμενοι ζουν σε μια χώρα με χαμηλότερους μισθούς, κάτι που δίνει διαπραγματευτική δύναμη στον εργοδότη. Επιπροσθέτως, καθώς το κλίμα έχει γίνει πλέον απρόβλεπτο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και είναι συχνές πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα καταστροφικά φαινόμενα, κάποιες εταιρείες επιζητούν την διασπορά του εργατικού δυναμικού τους.

Σε ότι αφορά την παραγωγικότητα, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της GlobalWorkplaceAnalytics έδειξε ότι το 53% των εργαζόμενων με τηλε-εργασία δεν θα είχε αντίρρηση να δουλέψει υπερωριακά, ενώ αυτό το ποσοστό είναι μόνο 28% για όσους εργάζονται στο γραφείο.

Που οφείλεται αυτή η αυξημένη παραγωγικότητα; Οι εργαζόμενοι αναφέρουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Με λιγότερες διακοπές, μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο στη δουλειά τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Οι ομάδες εργασίας δίνουν περισσότερη έμφαση στους στόχους τους, απαλλαγμένες από επαναλαμβανόμενα καθήκοντα με αμφίβολη απόδοση, όπως καθημερινά και αχρείαστα meeting, που στην ουσία εμποδίζουν την ομαλή ροή της παραγωγής. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τρόπους επικοινωνίας που είναι αποτελεσματικοί, γρήγοροι και αφήνουν χρόνο για προσωπική ή οικογενειακή ζωή.

Αυτές οι εξελίξεις στον εργασιακό χώρο δεν αφορούν όμως όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, καθώς σε πάρα πολλούς τομείς η φυσική παρουσία τους είναι επιβεβλημένη. Στην εκπαίδευση, στη βιομηχανική παραγωγή, στην υγεία, στον τουρισμό, η τηλε-εργασία απλά δεν είναι εφικτή.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ