Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΤεχνητή Νοημοσύνη: αντιμετώπιση των κινδύνων και προστασία των καταναλωτών

Τεχνητή Νοημοσύνη: αντιμετώπιση των κινδύνων και προστασία των καταναλωτών

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη;

Η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται όλο και συχνότερη στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο νομικό σύστημα και αλλού καθώς οι αλγόριθμοι μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα με ακρίβεια και ταχύτητα πέραν της ανθρώπινης ικανότητας. Ωστόσο, η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη κρύβει κινδύνους, ειδικά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Οι αλγόριθμοι βασίζονται στην αναγνώριση μοτίβων μέσα από βάσεις δεδομένων. Για αυτό όταν οι βάσεις δεδομένων αντανακλούν τις κοινωνικές προκαταλήψεις προκύπτουν προβλήματα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα συστήματα αλγοριθμικών αποφάσεων (ADS). Σε πολλές περιπτώσεις, ο αντίκτυπος μιας απόφασης ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σε τομείς όπως η πρόσβαση στην πίστωση, η εργασία, η ιατρική περίθαλψη, ή οι δικαστικές ποινές. Συνεπώς η αυτόματη λήψη αποφάσεων μπορεί να διαιωνίσει τις κοινωνικές ανισότητες. Για παράδειγμα, ορισμένοι αλγόριθμοι έχει αποδειχθεί ότι εκφράζουν τις προκαταλήψεις κατά των γυναικών

Η προστασία των καταναλωτών στην περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων δημιουργούν νέες προκλήσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη και την ευημερία των καταναλωτών. Όταν οι καταναλωτές αλληλοεπιδρούν με τέτοια συστήματα, πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η θέση του Κοινοβουλίου

Με ψήφισμα που ενέκρινε στις 23 Ιανουαρίου η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ προτρέπει την Επιτροπή να εξετάσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων.

Η Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει:
να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα προστατεύονται από αθέμιτες ή / και προκατειλημμένες εμπορικές πρακτικές ή από κινδύνους που απορρέουν από υπηρεσίες που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
να εγγυηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτές
να διασφαλίσει ότι στα συστήματα αλγοριθμικών αποφάσεων θα χρησιμοποιούνται μόνο μη-μεροληπτικές και υψηλής ποιότητας βάσεις δεδομένων.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία των καταναλωτών αλλά και την καταλληλόλητα των κανόνων για την ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή”, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς Πέτρα Ντισούτερ.

Τα επόμενα βήματα

Η συγκεκριμένη πρόταση τίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ τον Φεβρουάριο 2020. Στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία, θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την τεχνητή νοημοσύνη στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ