Ομιλία στο Ναύπλιο για την βοτανική επιστήμη στον ελληνικό χώρο την εποχή του Διαφωτισμού

- Advertisement -

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Flora Graeca: Η ανακάλυψη της ελληνικής φύσης από τους Ευρωπαίους» και ομιλήτρια την Μαρία Γεωργοπούλου -διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

- Advertisement -

Η εκδήλωση θα γίει στην Αίθουσα Διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Harvard στο Ναύπλιο. Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση για την κοπή της βασιλόπιτας του ΚΕΣ για το 2020. Πέρας εκδήλωσης στις 21:30.

Σύντομη περίληψη της διάλεξης: Η σπάνια και πολύτιμη δεκάτομη έκδοση Flora Graeca του βρετανού John Sibthorp, που ολοκληρώθηκε στην Οξφόρδη το 1840, αποτελεί την κορύφωση του ενδιαφέροντος πολλών Δυτικοευρωπαίων επιστημόνων για την ελληνική χλωρίδα.

Η ομιλία θα εστιάσει σε φυσιοδίφες – περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα που έθεσαν τις βάσεις για την βοτανική επιστήμη στον ελληνικό χώρο την εποχή του Διαφωτισμού.

Η Μαρία Γεωργοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις καλλιτεχνικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις των μεσογειακών λαών στον Μεσαίωνα. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της California, στο Λος Άντζελες, και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale (1992-2004) όπου ίδρυσε επίσης το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών.

Από το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Βιβλιοθήκη έχει αναπτύξει νέες ακαδημαϊκές δραστηριότητες και προγράμματα για να προσελκύσει ένα όλο και ευρύτερο κοινό.

 

- Advertisement -
 

________________