Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό

1o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας” σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσαν το 1o Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το Φόρουμ τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO καθώς και των Υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΕΥΔΑΠ και της ΚΕΔΕ.

Αξιόλογοι ομιλητές, επιστήμονες από όλο τον κόσμο ανέλυσαν το θέμα του Νερού και ανέδειξαν όλες του τις διαστάσεις. Ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες της ρύπανσης των υδάτινων αποθεμάτων μέσω των προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Η ποιότητα του πόσιμου νερού και οι επιπτώσεις του ακατάλληλου νερού στην ανθρώπινη υγεία και τη ζωή γενικότερα ηταν τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου.

Παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογίες και κατατέθηκαν προτάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών του, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του μολυσμένου νερού και της λειψυδρίας γενικότερα.

Η καθιέρωση του Φόρουμ για το Νερό σε ετήσια βάση ως θεσμός, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε ιδιαίτερη δεκτή και απεφασίσθη να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ενδιάμεση ημερίδα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος αλλά και σε χώρες της Ε.Ε, ούτως ώστε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εξασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού να κοινοποιούνται διεθνώς προσφέροντας δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης στο Ζάππειο Μέγαρο -κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου- ήταν η απονομή για πρώτη φορά των “Μεταλλίων Νερού” στις εταιρείες Camelot Imperial και στον Κώστα Αθανασίου πρόεδρο, που του απενεμήθη «Αριστεία» για τη συμβολή του στον Τομέα Πρόληψης και Ποιότητας Υγείας και στο Ξυνό Νερό Φλώρινας, φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό και τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Τσιρώνη. Αναμνηστική τέλος πλακέτα απενεμήθη στην Εταιρεία Unicert και τον πρόεδρο κ Δημήτρη Δερπανη, καθώς και την εταιρία Φυτώρια Κουκουτσάκης από τα Χανιά για την συμβολή τους στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου ανακοίνωσαν η Δρ Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» και Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την Unesco, ο Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ για την Ενέργεια, το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία, Διευθυντής ε.τ της ΕΕ και ο Γρηγόρης Τσάλτας, Oμότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος EKε.ΠEK, πρώην Πρύτανης του Παντείου πανεπιστημίου.

Σύντομα θα εκδοθεί ειδικός τόμος με τις ομιλίες και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ