Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΗ «Νέα ΚΑΠ – Ο ρόλος της Ευφυούς Γεωργίας» αναπτύχθηκαν στον Αγρ....

Η «Νέα ΚΑΠ – Ο ρόλος της Ευφυούς Γεωργίας» αναπτύχθηκαν στον Αγρ. Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας

Με την συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, συνεταιριστών και παραγωγών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέα ΚΑΠ – Ο Ρόλος της Ευφυούς Γεωργίας».

 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε), ο τεχνολογικός δίαυλος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που συνδέει τον παραγωγικό, τον χρηματοοικονομικό και τον τεχνολογικό κλάδο, η Gaia Επιχειρείν , η πρωτοπόρα εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία και πάροχος υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας NEUROPUBLIC.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε κ. Αλέξανδρος Κοντός, παρουσίασε τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και τις παρεμβάσεις του, ενημέρωσε πως προτεραιότητα είναι ένα ακηδεμόνευτο Συνεταιριστικό κίνημα τονίζοντας πως ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενος εκπροσωπώντας 110 συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις της χώρας με συνολικό τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως όλοι τους είναι εδώ για να στηρίξουν την προσπάθεια εξυγίανσης της Ένωσης Μεσσηνίας που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου. Τόνισε την σημασία που πρέπει να δώσουμε στην διαβούλευση της Νέας ΚΑΠ καθώς θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, να κατευθύνουμε πόρους προς Νέους Αγρότες και γενικά σε αυτούς που παράγουν και πως πρέπει άμεσα να χαράξουμε στρατηγική για την επόμενη δεκαετία.

Επίσης ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας δεν αφορά μόνο ένα 4%-5% του ΑΕΠ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η συμβολή που έχει στον κλάδο μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Στάθηκε δε, ιδιαίτερα, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ζητώντας από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους αγρότες που παράγουν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.

Ο διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA Επιχειρείν Δημ.Καπνιάς ανέλυσε τις παραμέτρους αναφορικά με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το θα συμβεί στην ενδιάμεση κατάσταση μέχρι την εφαρμογή της Νέα ΚΑΠ που προορίζεται για το 2022 ή 2023, τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ μιας και οι άμεσες ενισχύσεις περνάνε μέσα από Εθνικό Σχέδιο που είτε θα το εκπονήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία είτε κινδυνεύουμε σε τρίτο χρόνο να απωλέσουμε εντελώς ενισχύσεις.  Τόνισε πως απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και η ευκαιρία είναι τώρα μιας και τα προηγούμενα χρόνια αναλωνόμασταν σε απλές διαχειριστικές αποφάσεις. Επισήμανε πως η Νέα ΚΑΠ θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τους μετρήσιμους στόχους κάτι που θα το πετύχει μόνο με την ενσωμάτωση της Ευφυούς Γεωργίας και τέλος παρουσίασε τον ρόλο της GAIA Επιχείρειν στο ΟΣΔΕ που έχει καταφέρει να περιορίσει τα όποια πιθανά λάθη στο 2 τοις χιλίοις μέσα από την αποσφαλμάτωση που προσφέρει με τα πληροφοριακά της συστήματα και έχει καταφέρει να διασφαλίζει στο έργο, ποσοστό πληρωμών άνω του 99,5% από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη προσδίδοντας αξιοπιστία, διαφάνεια, διαύγεια και φερεγγυότητα.

Ο πρόεδρος της Νeuropublic Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, παρουσίασε την Αγροτική Καινοτομία, ένα νέο σχήμα προϊόν σύμπραξης Συνεταιρισμών μεταξύ των οποίων και η Ένωση Μεσσηνίας, μεγάλων Γεωπονικών γραφείων της χώρας και της Neuropublic, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ΑγροΣυμβουλευτικής.

Ενημέρωσε πως η εφαρμογή στην πράξη της Ευφυούς Γεωργίας ακούει στο όνομα gaiasense το οποίο αποτελεί προϊόν R&D μεταξύ Συνεταιριστικού, ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών εργαστηρίων. Εξήγησε ότι το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης της ψηφιακής αγροτικής συμβουλευτικής.

Το σύστημα gaiasense υποστηρίζεται καθημερινά από το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών του φορέα παροχής γεωργικών συμβουλών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ όπου στην Μεσσηνία είναι η Ένωση Μεσσηνίας. Παρουσίασε το έως τώρα έργο εντός και εκτός χώρας. Και εξειδίκευσε στο πιλοτικό πρόγραμμα που εκτελείται στην Μεσσηνία μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας παρακολουθώντας καλλιέργειες κορωνεϊκης ελιάς, ελιάς καλαμών, μαύρης κορινθιακής σταφίδας, πατάτας, σύκου, ελαιοποιήσιμη ελία βιολογικής καλλιέργειας, αραχίδας.

Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η όλη εκδήλωση διήρκησε 4 ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ