Απορρίφθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, οι δύο εισηγήσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση αναγκαίων εκτάσεων σε Λακωνία και Αρκαδία για κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ Λακωνίας και Αρκαδίας.
Στην συνεδρίαση του Σώματος, βρέθηκαν πολίτες από τους δύο νομούς, για να διαμαρτυρηθούν.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ευρώτα Δημ. Νταλιάνης είπε ότι ομόφωνα ο Δήμος Ευρώτα είναι κάθετα αντίθετος με το ΣΔΙΤ, τη χωροθέτηση που είναι στην περιοχή Natura και υπάρχει από κάτω υδροφόρος ορίζοντας. Το έργο εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέρονται προβλέπεται τεράστια επιβάρυνση στους πολίτες της περιοχής.
Ο δ.σ. Ευρώτα κ. Μανιατάκος είπε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, το έργο αυτό θα αφανίσει τις επόμενες γενιές και όσο κέρδος να υπάρχει για τα μεγάλα συμφέροντα, νομίζω ότι τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα. Θα μας αναγκάσει να φύγουμε από τον τόπο μας.
Ο Πέτρος Τατούλης, τοποθετούμενος για το ζήτημα είπε, μεταξύ άλλων: «Ο κύριος πολέμιος της προσπάθειας μας ήταν ο σημερινός Περιφερειάρχης. Χαίρομαι που ανακαλύφθηκε αυτό το δημόσιο συμφέρον. Αλλά για αυτό το δημόσιο συμφέρον χύσαμε αίμα. Χαίρομαι επειδή ανακαλύφθηκε η Εδέμ, πήγατε και επισκεφθήκατε την Ήπειρο και διαπιστώσετε ότι το έργο προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Και ο σημερινός Πρωθυπουργός άφησε τους βουλευτές του να καταγγείλουν και να αλλάξουν νομοθετική πρωτοβουλία που η ίδια κυβέρνηση Σαμαρά είχε πάρει.
Ασφαλώς και υπήρχαν ερωτήσεις και κοινή πορεία βουλευτών της ΝΔ και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι φτάσαμε σε καθυστέρηση του έργου κατά έξι και πλέον χρόνια. Όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε από εμάς, εκτός από τις απαλλοτριώσεις που πυροδοτήθηκαν από τις δυνάμεις που δεν ήθελαν το έργο. Υπήρχαν συμφέροντα που δεν ήθελαν να αφήσουν το έργο να γίνει. Σήμερα, φαίνεται η αλήθεια.»
Ο Γιώργος Δέδες είπε: «Θα ήταν κάποιος έκπληκτος αν έβλεπε ότι το έργο πέρασε από τόσες διαδικασίες και οι κάτοικοι του Ευρώτα δεν είχαν αντιτάξει σθεναρή αντίσταση. Για εμάς αυτό το έργο έπρεπε να είχε διαφορετική φιλοσοφία και προδιαγραφές. Αλλά σήμερα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Η παράταξή μας δεν θα υπερψηφίσει.»
Ο Γιάννης Μπουντρούκας είπε: «Υπάρχει ένα επιτακτικό θέμα να γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών, διότι έχει αργήσει. Πρέπει να γίνει το συντομότερο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να μας ενημερώσετε με ποια διαδικασία επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν». Στη δευτερολογία του είπε ότι θα ψηφίσει λευκό.
Ο Νίκος Γόντικας: «Τα 150 ευρώ ο τόνος που λέγαμε μπορεί να αποδειχθεί λίγο. Το φιάσκο της ιδιωτικής χωροθέτησης με τα πλαστά συμβόλαια που προσκόμισε η ΤΕΡΝΑ και αποδέχθηκε η περιφερειακή αρχή Τατούλη. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας, αποκρύβετε από το συμβούλιο ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τον Απρίλιο του 2019 τοποθετούνται αρνητικά στις τελευταίες τροποποιήσεις της ΑΕΠΟ. Καταψηφίζουμε τις απαλλοτριώσεις των χωραφιών του κοσμάκη.»
Ο Θανάσης Πετράκος είπε: «Εκτίθεστε κύριε περιφερειάρχη και κύριε πρόεδρε. Εμείς θα βάζαμε ως τίτλο ότι οι περιφερειάρχες αλλάζουν αλλά η αγάπη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μένουν. Αφού υπάρχουν τίτλοι, γιατί φέρνετε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις; Να ρωτήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον; Εμείς δεν θα νομιμοποιούμε τις απαλλοτριώσεις υπέρ ΤΕΡΝΑ. Θα καταψηφίσουμε. Η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις αμαρτωλές μεθοδεύσεις του κ. Τατούλη».
Τοποθέτηση Νίκα
Ο Παναγιώτης Νίκας τοποθετήθηκε ως εξής: «Αγαπητοί φίλοι της αριστεράς, ειλικρινά σας θαυμάζω για την αγωνιστικότητα, αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε, έχετε συνεχώς μειούμενη συμπεριφορά προς το λαό. Είμαι 25 χρόνια αυτοδιοικητικός, έχω εκλεγεί τρεις φορές δήμαρχος Καλαμάτας, τρεις φορές νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΠΕΔ ως το 2014. Σε όλο αυτό το διάστημα, πότε δεν εξύβρισα κάποιον, ποτέ δεν τον μείωσα, πότε δεν τον συκοφάντησα.
Από το 2010 αντιμετώπισα ένα τεράστιο θέμα με τα σκουπίδια στην Καλαμάτα. Εγώ είμαι υπερήφανος που μέσα σε αυτή τη δυσκολία προσπαθώ να εξεύρω κάποιες λύσεις. Τριάντα χρόνια πετροβολιόμαστε με το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε, να βρούμε ένα σημείο που θα συγκλίνουμε. Κι εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε.
Είναι μία τυπική, γραφειοκρατική διαδικασία, κάτι που δρομολογήθηκε στο παρελθόν και δεν ολοκληρώθηκε για λόγους τοπικούς. Αυτό συζητάμε σήμερα, την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Λένε ότι αν καθυστερήσαμε οχτώ χρόνια εγώ φταίω. Το 2014 αποχώρησα από την ΠΕΔ. Όταν κατάλαβα το 2016 ότι υπήρχε εγκλωβισμός όχι με το ΣΔΙΤ, αλλά με ένα σωρό πράγματα ως προς την ουσία, εγώ στήριξα μέσω του ΦΟΔΣΑ.
Συζητώ και με την κυβέρνηση που στηρίζω -και δεν ντρέπομαι να το πω και τον ηγέτη της, ότι θα υπάρχει μια στήριξη που είναι μεγάλη. Έχουμε ΣΔΙΤ, σύμβαση υπογεγραμμένη , αποφάσεις δικαστηρίων. Ο,τι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, θα γίνει. Αν σταματήσουμε τώρα, δεν υπάρχει βηματισμός για την επόμενη περίοδο.
Με την καθοδήγηση του κ. Κρεμλή, ότι μπορούμε να το βελτιώσουμε, θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να κάνουμε, χωρίς να υποστούμε πολύ μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που συζητάμε σήμερα, υπαρκτή ή μη.”
Τοποθέτηση συμβούλων
Υπερψηφίζω την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, διότι η Πελοπόννησος πρέπει να είναι καθαρή». είπε ο Βασίλης Σίδερης της παράταξης Τατούλη.
«Είναι ένα εγκληματικό έργο και ξιφουλκούν για την πατρότητά του. Τελευταία αναγκαστική απαλλοτρίωση έγινε επί Χούντας», είπε ο Δημοσθένης Δρούγκας της παράταξης Πετράκου.
«Είναι καθαρό ότι η νέα περιφερειακή αρχή συνεχίζει το έργο ΣΔΙΤ της εποχής Τατούλη. Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι η μοναδική λύση. Δεν είναι μια διοικητική διαδικασία, είναι η τελευταία πράξη του έργου ΣΔΙΤ. Με τις τρεις μονάδες, τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσόστωσης, της αύξησης των σταθμών μεταφόρτωσης και το φωτοβολταϊκό. Η δική μου πρόταση είναι ότι σήμερα δεν μπορεί να παρθεί τελική απόφαση. Η εισήγηση έχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε» είπε η Ντίνα Νικολάκου.
Την αναβολή του θέματος για μία εβδομάδα πρότεινε εκ νέου ο Πέτρος Τατούλης. Υπέρ ψήφισαν μόνοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του και απορρίφθηκε.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν να απορριφθούν τα δύο θέματα. Μόνο 17 ψήφισαν ΝΑΙ, 23 ψήφισαν ΟΧΙ και 8 ΛΕΥΚΟ.