Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣLIFESTYLEΓιατί όλοι μιλούν για το ‘‘Τhe Thread’’; Μετά το Λονδίνο το...

Γιατί όλοι μιλούν για το ‘‘Τhe Thread’’; Μετά το Λονδίνο το ελληνικό όσο και διεθνές χορευτικό Νήμα κατακτά την Επίδαυρο

Όταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνάντησε τον σκηνοθέτη και χορογράφο Russell Maliphant, την ενδυματολόγο και σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου και τον μάγο των φωτισμών Michael Hulls, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι επικό.

Ανατρίχιασες;

Ανατρίχιασα.

Και μετά από λίγο… Ανατρίχιασες; Ανατρίχιασα.

Aυτός ήταν ο διάλογος ανάμεσα στη Μαίρη Κατράνζου και στις δυό φίλες της, που παρακολουθούσαν μαζί από τα παρασκήνια, την παγκόσμια πρώτη της παράστασης, στη Μέκκα του χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου. ‘‘Και δεν είναι οτι ανατριχιάζαμε επειδή βλέπαμε την δουλειά μου, αλλά επειδή η μουσική έδενε με τρόπο συγκλονιστικό με τον χορό’’, μας εξομολογήθηκε μέσω skype από το Παρίσι,

Τι είναι όμως το ‘‘Τhe Τhread ’’ που όλος ο βρετανικός τύπος περιέγραψε με διθυραμβικές κριτικές, αλλά μάγεψε κι εμάς τους έλληνες δημοσιογράφους, ήδη από την συνέντευξη τύπου και από την επαφή μας με τους συντελεστές;

Το ‘‘ Τhread ’’ είναι μια παράσταση σύγχρονου χορού, βασισμένη πάνω στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Είναι το πολιτιστικό νήμα, ο μίτος της Αριάδνης που δένει την παράδοση με το καινούργιο, είναι μια νέα πρόταση όπου τέσσερις πολύ διάσημοι συντελεστές, με πολύ έντονες προσωπικότητες ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Russell Maliphant, η Μαίρη Κατράντζου και ο Michael Hulls, συνεργάστηκαν με 18 εξαιρετικούς Έλληνες χορευτές και μας παρέδωσαν το απόλυτο διαβατήριο του Ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο!

Η σύλληψη της ιδέας γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια και ανήκει στην ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ, Γεωργία Ηλιοπούλου.

‘‘ Το ‘‘ Τhread ’’, είναι μια πάρα πολύ ακριβή και σημαντική παράσταση που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό, την δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Έχω ζήσει πολύ καιρό στο εξωτερικό και δεν έβλεπα την Ελλάδα πουθενά. Στόχος μας είναι η παράσταση αυτή να γίνει το όχημα, για να ταξιδέψει ο Ελληνικός πολιτισμός σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια πρώτη έγινε στο Λονδίνο και μετά την Επίδαυρο, που αποτελεί συμβολική επιλογή καθώς θα επιθυμούσαμε να πάρουμε κάτι από την ενέργεια του τόπου, το ‘‘ Τhread ’’ θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ σύγχρονου χορού Movimentos στη Γερμανία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο ’’, μας αναφέρει η κυρία Ηλιοπούλου.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που πρωτοβρέθηκαν οι συντελεστές αλλά και το πώς ξεκίνησε αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό ταξίδι.

‘ Μόλις ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άκουσε την λέξη παράδοση, έλαμψαν τα μάτια του ’’ μας αποκαλύπτει η κυρία Ηλιοπούλου.

Ο Russell Maliphant που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τον σύχγρονο χορό παγκοσμίως κι αυτός με την σειρά του μας αποκάλυψε οτι η πρόταση να συνδυάσει τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο χορό, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση…

Μετά επενέβη η Μαίρη Κατράντζου με τα εμπνευσμένα από αγγεία του Μινωϊκού πολιτισμού κοστούμια, που χάρη στο εύρημα της πολυεστερικής κρεπόν πιέτας, ακολουθούν κάθε κίνηση του σώματος και χαρίζουν στους 18 χορευτές αυτό που ονειρεύεται κάθε χορευτής και κάθε χορογράφος: πλαστικότητα, χάρη, κίνηση.

Τέλος, το σκοτάδι έγινε φως με την συμβολή του Michael Hulls.

Επί τρία χρόνια, οι 4 συντελεστές δούλευαν στην Αθήνα και το Παρίσι, κάνοντας ατελείωτες πρόβες και ατελείωτα ραντεβού.

‘‘ Όσο περισσότερο γνωριζόμασταν, τόσο η παράσταση διαμορφωνόταν ’’, μας αναφέρει στη συνέχεια της συνέντευξης η Μαίρη Κατράνζτου, η οποία επίσης αποκαλύπτει οτι καθώς εκείνη και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι και οι δυό τους νυχτοπούλια, δούλευαν στο Παρίσι μέχρι τις 5 και τις 6 το πρωί… Όπως δεν μας έκρυψε οτι η επαφή μαζί του, της έμαθε τόσα πολλά, που σχεδόν της άλλαξε τη ζωή.

Και να πώς ο Μαλεβιζιώτικος, η Ποντιακή Σέρρα, ο Πεντοζάλης και ο Ζωναράδικος, η γκάϊντα, η λύρα και τα νταούλια, ήρθαν εις γάμου κοινωνία με το εμπνευσμένο συνθετικό στίγμα του Βαγγέλη και την σύγχρονη χορευτική γλώσσα του Maliphant, πέρασαν σαν ηλεκτρικό κύμα μέσα στα 18 ελληνικά σώματα, ντύθηκαν με τις ιπτάμενες πιέτες της Μαίρης Κατράνζου, πήραν φως και πνοή από τον μετρ των φωτισμών Hulls και ευελπιστούν να κατακτήσουν τον κόσμο.

Πρώτο ραντεβού στην Επίδαυρο λοιπόν και πραγματικά πιστεύουμε για όσους τυχερούς βρεθούν στο ‘‘The Thread’’, οτι θα παρακολουθήσουν την παράσταση της χρονιάς!

‘‘The Thread’’

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, ώρα 21:00

Συμπαραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ΛΑΒΡΥΣ

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα και 20 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

πηγη  www.allyou.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ