Μία πολύ νόστιμη πίτα που φτιάχνεται στα γρήγορα χωρίς φύλλα και με λίγα υλικά. Η μπατζίνα ήταν ή εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου, που οι δουλειές στα χωράφια πάντα περίμεναν και οι νοικοκυρές έπρεπε να τα προλαβαίνουν όλα. Από γενιά σε γενιά η μπατζίνα κράτησε να φτιάχνεται μέχρι και σήμερα, τρώγεται ευχάριστα απ’ όλους (όλες τις ώρες) και η παράδοση συνεχίζεται…
Υλικά:
4 κολοκυθάκια μέτρια, τριμμένα
1 αυγό
4-5κ.σ. ελαιόλαδο
250γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
320γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150-200ml. νερό
200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Αλάτι
Πιπέρι
5 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Πλένουμε και έπειτα τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη από την πλευρά που έχει τις μεγάλες τρύπες και τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
-Έπειτα ρίχνουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
-Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό. Θέλουμε το μείγμα να μοιάζει σαν κουρκούτι.
-Στη συνέχεια ρίχνουμε, τη φέτα , το θυμάρι, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και καίμε για περίπου 8-10 λεπτά ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 15*25εκ.
-Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού αφού έχει κάψει και αδειάζουμε το μείγμα.
-Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για 60-70 λεπτά.
-Μόλις ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: giorgostsoulis.com