Τι κρύβεται πίσω από την «έξωση» του «Mr. Wikileaks»

- Advertisement -

Λίγο μετά από την «έξωση» του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο,  δημοσιοποιήθηκε μια λίστα με τις… παραβιάσεις του «Mr. Wikileaks» τα επτά χρόνια που έμεινε στην πρεσβεία.

- Advertisement -

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Βαλένσια και η υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Πάολα Ρόμο, κατηγόρησαν τον Ασάνζ ότι οδηγούσε σκούτερ μέσα στους διαδρόμους της πρεσβείας, μιλούσε με απαράδεκτο τρόπο στους εργαζόμενους και έριχνε… ακαθαρσίες στους τοίχους της πρεσβείας.

Και παρότι δεν είναι απίθανο ο Ασάνζ να κούρασε τους οικοδεσπότες του, οι πιθανότητες οι λόγοι να είναι τόσο πεζοί, είναι μάλλον μικρές. Όπως εξηγεί το CNNi, οι λόγοι που άνοιξαν το δρόμο για τη σύλληψη του Ασάνζ, ενδεχομένως, πιο σύνθετοι και πολυδιάστατοι. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ότι τα WikiLeaks είχαν αρχίσει να ενοχλούν τις Αρχές του Ισημερινού. Εδώ και μήνες, o Άσανζ έχει κινήσει μια νομική διαδικασία εναντίον της κυβέρνησης που τον φιλοξενούσε, κατηγορώντας την πως οι νέοι κανόνες διαβίωσης που έθεσε για την παραμονή του στην πρεσβεία παραβιάζουν τα δικαιώματά του. Όπως είναι λογικό, δικαστήριο στον Ισημερινό απέρριψε την προσφυγή του Ασάνζ.

Το δεύτερο «φάουλ» του «Mr. Wikileaks» ήταν η απόφασή του να στηρίξει ανοιχτά το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ζήτησε από τον Ασάνζ να σταματήσει τα πολιτικά σχόλια που μπορεί να προκαλέσουν τριβές με άλλες χώρες -ιδιαίτερα την Ισπανία.

Η… κόκκινη κάρτα φαίνεται πως βγήκε στις 25 Μαρτίου όταν τα WikiLeaks προχώρησαν σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Ισημερινού. Σε tweet της, η ιστοσελίδα αναφέρθηκε σε έρευνα διαφθοράς με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της χώρας, Λενίν Μορένο. Μάλιστα, παρέπεμπε και σε μια ιστοσελίδα η οποία είχε αναρτήσει ανώνυμα σειρά email, sms και άλλων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει και αφορούσαν στην προσωπική ζωή του Μορένο.

 

- Advertisement -

________________