Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, προκειμένου να μην στερηθούν οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας το νόμιμο δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το Brexit έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει στους Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες κάτοικοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορούν να ασκούν χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η συμμετοχή στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη χώρα μας, ζητά από την Κομισιόν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για να μην στερηθούν οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας το βασικό εκλογικό τους δικαίωμα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Στις 26 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές στην Ελληνική επικράτεια για την εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία της Ελλάδας στα κράτη μέλη και η σχετική προθεσμία λήγει στις 29 Μαρτίου.
Με πρόσχημα το Brexit, η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει στους Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Ωστόσο, η Βουλή των Κοινοτήτων στη Μ. Βρετανία, στις 14 Μαρτίου 2019, ενέκρινε την πρόταση για αίτηση παράτασης του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.
Δεδομένου ότι η συμμετοχή στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη, καθώς και ότι όλοι οι Έλληνες κάτοικοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορούν να ασκούν χωρίς διακρίσεις τα εκλογικά τους δικαιώματα, ερωτάται η Επιτροπή:
Σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των 70 χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και να μην στερηθούν το δικαίωμα ψήφου τους;».