O CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

Τηγανιτά Καλαμαράκια πολύ μαλακά μέσα τραγανά έξω

Ένα πιάτο υπέροχα καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο και απλό. Πάμε να δούμε πως να πετύχετε ωραιότατα τηγανιτά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση!!!

Υλικά συνταγής
Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
Αλεύρι
Αλάτι
Λεμόνι
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής
Ξεπαγώνουμε τα καλαμάρια μας αν είναι κατεψυγμένα.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβουμε τα πλοκάμια και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξουμε τα πλοκάμια αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάμε. Επίσης αφαιρούμε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζουμε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά μπορούμε να τα τηγανίσουμε και ολόκληρα. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια.

Σε μια νάιλον σακούλα (προσοχή μην είναι τρύπια) ή σε poly bag, βάζουμε αρκετό αλεύρι, παίρνουμε λίγα καλαμαράκια και τα βάζουμε μέσα. Κλείνουμε τη σακούλα και «χτυπάμε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζουμε λίγα λίγα (όχι πολλά μαζί γιατί θα “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού) στο καυτό λάδι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τηγάνι, αρχίζουμε να τα γυρίζουμε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχουμε φριτέζα τα αφήνουμε ως έχουν. (προτιμήστε να είναι και σε βαθύ τηγάνι ή φρυτέζα, για να σκεπάζονται από το λάδι). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις με τα υπόλοιπα καλαμαράκια, αφήνοντας το λάδι εν” τω μεταξύ να κάψει και πάλι καλά πριν την επόμενη δόση).

Ο συνολικός χρόνος τηγανίσματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δύο – τρία λεπτά (2-3 λ) με το ρολόι. Αμέσως μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα.

ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Αφαιρούμε τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια και τα αλατίζουμε . Δεν τα αλατίζουμε ποτέ πριν τα τηγανίσουμε γιατί με το αλάτι θα «σφίξουν».

Αφήνουμε να ξανακάψει το λάδι και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. (το χυμό λεμονιού τον προσθέτουμε την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα γιατί θα «πανιάσουν»).

Το μυστικό για μαλακά καλαμαράκια εσωτερικά με τραγανή κρούστα εξωτερικά είναι το καυτό λάδι, το αλάτι στο τέλος του τηγανίσματος και όχι πριν το τηγάνισμα. Βασικά όμως είναι ο χρόνος ψησίματος. Επίσης να βάζετε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο καυτό λάδι για να μη «πέφτει» η θερμοκρασία του λαδιού.

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Ο άθλος του κολυμβητή Σταύρου Σμυρλή για τα παιδία με καρκίνο του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»

Το κοινό στήριξε τον κολυμβητή Σταύρο Σμυρλή στην τελική ευθεία αυτού του σημαντικού αγώνα στην…

7 ώρες πριν

Προσλήψεις προσωπικού στον δήμο Άργους- Μυκηνών

Προσλήψεις προσωπικού στον δήμο Άργους- Μυκηνών Ο Δήμαρχος Αργους-Μυκηνών ανακοινώνει τις προσλήψεις προσωπικού, με σύμβαση…

8 ώρες πριν

Καλοκαιρινός καιρός και μετά … καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα Παρασκευή σε όλη τη χώρα.…

8 ώρες πριν

Άργος: Συνελήφθη 37χρονος με ποσότητα ηρωίνης

Συνελήφθη ένα (1) άτομο με ποσότητα ηρωίνης στο Άργος Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το πρωί, στο…

9 ώρες πριν

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στο δρόμο Άργους – Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 8:00 σήμερα στον 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου με…

10 ώρες πριν

«Δυνατότητα γονέων και κηδεμόνων να ζητούν εξαίρεση ανηλίκων μαθητών από διδασκαλίες σχετικές με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» άρθρο του Δ. Σαλαπάτα

Γράφει ο Δημήτριος Σαλαπάτας Δικηγόρος υποψήφιος βουλευτής Ν.Αργολιδας με την Ελληνική λύση. Σύμφωνα με το…

10 ώρες πριν