Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑ"Ο Δρόμος του Χρυσού Λέοντα 2019" για πρώτη φορά αγώνας που συνδέει...

“Ο Δρόμος του Χρυσού Λέοντα 2019” για πρώτη φορά αγώνας που συνδέει τρεις αρχαίους ιστορικούς χώρους

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αγώνας που συνδέει τρεις αρχαίους ιστορικούς χώρους και προορισμούς.

Την Αρχαία Νεμέα, την Αρχαία Φλιούντα, και τα Αηδόνια.
Η διαδρομή των αθλητών σαν αφετηρία θα έχει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας στο μουσείο του οποίου μεταξύ των άλλων εκθεμάτων φιλοξενείτε και ο
“Θησαυρός των Αηδονιών”.

Ο Αρχαιολογικός αυτός χώρος περιλαμβάνει τον εμβληματικό ναό με το Ιερό του Νέμειου Δία, και το αρχαίο στάδιο όπου εκεί γινόταν από το 573 πχ οι αθλητικοί αγώνες “Νέμεα”.

Καθώς οι συμμετέχοντες αθλητές θα αφήνουν πίσω τους την κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας θα συναντήσουν την σύγχρονη κωμόπολη της Νεμέας.

Στην αρχαιότητα η πόλη αυτή ονομαζόταν Φλιούς και στους μέσους χρόνους μετονομάστηκε σε Άγιο Γεώργιο από την ομώνυμη μικρή Βυζαντινή εκκλησία.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα και με μέχρι σήμερα φέρει το όνομα Νεμέα.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Φλιούντα θα τα συναντήσουν οι αθλητές στα δεξιά της διαδρομής, ενώ στην συνέχεια θα τρέχουν δίπλα στις όχθες του Ασωπού ποταμού, και ανάμεσα στον μεγαλύτερο αμπελώνα σε έκταση ζώνη οίνων ΠΟΠ της Ελλάδας, που καλύπτει συνολικά 30.000 στρέμματα φυτεμένα με την εκλεκτότερη ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργήτικο.

Τελικός προορισμός των αθλητών το Δ.Δ. Αηδόνια Νεμέας όπου εκεί βρίσκεται το Αρχαίο Μυκηναϊκό νεκροταφείο.
Οι θαλαμοειδείς πρώιμης μυκηναϊκής εποχής τάφοι είναι το αποκορύφωμα της τριλογίας των αρχαίων ιστορικών χώρων και προορισμών.

Από το σύμπλεγμα αυτών των λαξευτών τάφων προέρχεται και ο περίφημος “Θησαυρός των Αηδονιών”.
Το 1976 βρέθηκαν είκοσι τάφοι οι οποίοι είχαν συληθεί όλοι τους, με τα ευρήματα να έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε γκαλερί της Ν. Υόρκης το 1993 όπου είχαν δοθεί για δημοπρασία.

Μετά από διαμάχη και διαπραγματεύσεις του Ελληνικού κράτους και των εκεί δημοκρατών και των αντίστοιχων αρχών, επέστρεψαν το 1996 και εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Νεμέας.
Η σημασία όμως είναι ότι το Ελληνικό κράτος βάση αυτής της επιστροφής του “Θησαυρού των Αηδονιών” συνεχίζει τον αγώνα ώστε να επαναπατριστούν και τα υπόλοιπα κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού μας, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα, αγάλματα και θησαυροί που βρίσκονται σε άλλα μουσεία ανά τον κόσμο.

“The Road of the Golden Leo 2019”
“Ο Δρόμος του Χρυσού Λέοντα 2019”

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ