Στο τελικό στάδιο φαίνεται να βρίσκονται δύο νέες ρυθμίσεις για οφειλέτες του Δημοσίου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 120 δόσεις, στην οποία θα περιλαμβάνονται εισοδηματικά κριτήρια αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων.
Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών από 12 σε 48 υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις, γιαυτο και στόχος είναι να τεθούν, όπως όλα δείχνουν, σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου.
Αυτό που ζητούν όμως οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι νέες ρυθμίσεις να μην είναι χαριστικές αλλά να συνδυάζουν διάφορες παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, την ικανότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, δεν θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες, Οπως είπε, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα.
Πάντως, αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
• Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ.
• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Όχι νέα χρέη
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.
Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018.
Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο αποπληρωμής των δόσεων είναι ασφυκτικό και δεν παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη να τα αποπληρώσουν.
Έως 48 δόσεις
Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις.
Η βασική ρύθμιση, όπως αναφέρει, θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή, εάν το εισόδημά του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.
Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.