Λαζάνια με κοτόπουλο και τυριά από τον Άκη Πετρετζίκη! Ίσως η αγαπημένη και πιο νόστιμη συνταγή για λαζάνια στον φούρνο με λιωμένα τυριά!
Συστατικά
450 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
1 κ.γ. κάρυ για τον κιμά
500 γρ. κιμά κοτόπουλο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
200 ml ζωμό κοτόπουλο
250 ml κρέμα γάλακτος
16 φύλλα λαζάνια
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
70 γρ. γραβιέρα τριμμένη για τον κιμά
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει .
Έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο και στη συνέχεια και τον κιμά μαζί με 1 κ.γ. κάρυ. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ασπρίσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκόολ. Αφού εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε και το ζωμό και την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι φρέσκο και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Η γέμιση είναι πολύ αραιή αλλά το θέλουμε έτσι γιατί θα την τραβήξουν τα λαζάνια.
Αποσύρουμε το μείγμα του κιμά από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τα 70 γρ. γραβιέρα.
Απλώνουμε λίγο από τον κιμά με μία κουτάλα στη βάση ενός ταψιού 25×30εκ. ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σκεπάζουμε με τα μισά λαζάνια και προσθέτουμε τη μισή γέμιση. Από πάνω στρώνουμε τα άλλα μισά λαζάνια και την υπόλοιπη γέμιση. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα 150 γρ. τυρί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι το φαγητό να πάρει χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.