Πεδίο αντιπαράθεσης το κυκλοφοριακό στο Κρανίδι

- Advertisement -

Το θέμα με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Κρανίδι και την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην πόλη της Ερμιονίδας.

- Advertisement -

 

Αιτία η απόφαση που πάρθηκε, κατά την οποία απαγορεύθηκε η στάθμευση στην πάνω πλατεία, τοποθετήθηκαν κολονάκια παραμονή Χριστουγέννων με αποτέλεσμα απο την επομένη ημέρα κιόλας η αστυνομία να αφαιρεί πινακίδες. Κατηγορείται επίσης η δημοτική Αρχή οτι δεν ενημέρωσε καν τους πολίτες για την εξέλιξη αυτή.

Οπως ανέφερε στη συνεδρίασης της 20ης Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημ.Σφυρής: Καθημερινά δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω παράνομου παρκαρίσματος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν και εξέλθουν οχήματα στο δημοτικό χώρο πάρκινγκ αύλειου χώρου 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου. Επίσης,στον ίδιοο χώρο έχουν καταστραφεί οι υφιστάμενοι κώνοι, η κίτρινη διαγράμμιση και η θέση ΑμεΑ . Κυκλοφοριακή συμφόρηση, με παρεμπόδιση διέλευσης κυρίως των λεωφορείων, δημιουργείται και απο το εκατέρωθεν παρκάρισμα στο δρόμο μπροστά απο το δημοτικό χώρο πάρκινγκ του 1ου Δημ.Σχολείου Κρανιδίου.Εχω να προσθέσω οτι η απόφαση σχετική με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κρανίδι έχει ληφθεί απο το συμβούλιο της Δ.Κ.Κρανιδίου στις 13/7/2012, την οποία εμείς σήμερα καλούμεθα να τροποποιήσουμε και επικαιροποιήσουμε”.

Απορία όλων είναι οτι ενώ υπήρχε απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου από τον Ιούλιο του 2012, γιατί χρειάσξηκαν 6 χρόνια να εφαρμοσθεί;

 

“Δυνατή Ερμιονίδα”

Η δημοτική σύμβουλος της “Δυνατής Ερμιονίδας” Ελένη Σιάννα-Γκαμίλη, τοποθετήθηκε στο ζήτημα ως εξής: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο του Κρανιδίου είναι κάτι που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρεί όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες μας. Η επάνω Πλατεία του Κρανιδίου χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προχειρότητες, χρειάζεται ομαδική δουλεία και συλλογική προσπάθεια για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με σπασμωδικές κινήσεις, που ίσως δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές, παρά αποσκοπούν μόνο στην ψηφοθηρία, το πρόβλημα δεν λύνεται αντίθετα διογκώνεται.

Όλοι μας καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο πραγματοποιείται αυτή η απόφαση τώρα.
  Το Κρανίδι είναι ξεχασμένο πέντε χρόνια, οι δρόμοι και το κυκλοφοριακό είναι στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξαν ποτέ, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα καθημερινά προβλήματα που η Δημοτική αρχή έχει απαξιώσει πλήρως. Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα σε αυτά τα αντιαισθητικά κολονάκια, που παραπέμπουν σε εθνική οδό, που έστησαν παραμονές Χριστουγέννων προκαλώντας το αδιαχώρητο στο Κρανίδι, και λέω το αδιαχώρητο διότι εκτός της κυκλοφορίας, προκλήθηκαν και εντάσεις, αφαιρέθηκαν πινακίδες και γενικά ο κόσμος αυτές τις άγιες ημέρες αναστατώθηκε με αυτή την απόφαση.
Ας σοβαρευτούν λοιπόν οι υπεύθυνοι, ας τρέξουν οργανωμένα τουλάχιστον, τώρα στην εκπνοή της θητείας τους και ας δώσουν λύσεις, αν προλαβαίνουν, που θα στέκουν νομικά, πρακτικά και αισθητικά. Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός, «μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

Τάσος Τόκας

Η δημοτική παράταξη ΝΕΔΥΠΕΡ και ο επικεφαλής της Τάσος Τόκας, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει: Στις 20/12/2018 συμμετείχα στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερμιονίδας με θέμα «Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κρανίδι», μετά την έντονη κατάσταση που δημιουργήθηκε και διατάραξε την εμπορική και οικονομική ζωή της πόλης καθώς οι αντιδράσεις δεν ήταν ώριμες και φτάσαμε στο σημείο να αφαιρεθούν από την Αστυνομία πινακίδες από σταθμευμένα οχήματα  το ίδιο  βράδυ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις στην Πλατεία Κύπρου (Πάνω Πλατεία Κρανιδίου)  έγιναν από την προηγούμενη ημέρα χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση αλλά και χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαφώνησα  με το «κατεπείγον» της συνεδρίασης και πρότεινα να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, δηλ. να διαβιβασθεί η απόφαση της Δ.Κ. Κρανιδίου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου η τελευταία να γνωμοδοτήσει σχετικά προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Η παράταξή μας πρέπει να παρατηρηθεί, πως ήδη από τις 27  Μαΐου 2015, είχε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δ.Κ. Κρανιδίου  κ. Γιάννη Κοντοβράκη με  θέμα «ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ».Όμως από τότε δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα και τώρα παραμονές των εορτών και λίγους μήνες πριν τις εκλογές η δημοτική αρχή προσπαθεί  να δημιουργήσει μια θετική  εικόνα παρεμβάσεων χωρίς να τηρεί τα δέοντα.
Τότε γράφαμε πως η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πρέπει να γίνει  μετά από εκπόνηση μελέτης για  Χωροταξικό – Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό για την πόλη του Κρανιδίου, εισήγηση  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Άρθρο73 Ν.3852, σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ.) και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αφού τεθούν πρώτα σε δημόσια διαβούλευση.

Προτεραιότητα έχουν: 1) Η συμπλήρωση / διόρθωση της σήμανσης, ιδιαίτερα της πληροφοριακής για απαγόρευση στάσης στάθμευσης σε οδούς της πόλης, με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Κρανιδίου για την αποφυγή  αδικαιολόγητων αντιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην ματαίωση στην πράξη της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και 2) Η δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης αν είναι εφικτό σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις  βάσει των ισχυουσών κανονιστικών πράξεων.

Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης θα διευκολύνει το έργο της αστυνόμευσης.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σοβαρή δουλειά και όχι προχειρότητες που μπορεί να δημιουργήσουν αντίθετα αποτελέσματα.”

Τάσος Λάμπρου

Με την σειρά της η ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ, του Τάσου Λάμπρου σημειώνει οτι το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κρανιδίου δεν λύνεται με την αυθαίρετη, παράνομη και χωρίς μελέτη τοποθέτηση εμποδίων επί των κεντρικών δρόμων του.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ο Δήμαρχος κ. Σφυρής με τις ενέργειές του και την τακτική του, διχάζει την τοπική κοινωνία του Κρανιδίου. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η πόλη του Κρανιδίου έχει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή που διανύει τον 5ο χρόνο της θητείας της. Σε καμία περίπτωση όμως, το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κρανιδίου δεν λύνεται με την αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική τοποθέτηση εμποδίων επί των κεντρικών δρόμων του Κρανιδίου, χωρίς καμία τεχνική μελέτη από επιστήμονα συγκοινωνιολόγο και χωρίς καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί που τοποθετήθηκαν τα κολονάκια και έτσι όπως τοποθετήθηκαν (σε έκταση και στις δυο πλευρές του δρόμου), δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιτείνουν. Και αυτό διότι παρά τα κολονάκια που τοποθετήθηκαν και πάλι υπάρχει χώρος και παρκάρουν τα αυτοκίνητα μπροστά από αυτά. Έτσι ο δρόμος στενεύει χειρότερα και το πρόβλημα επιτείνεται.

Ήμουν αναγκασμένος να παρέμβω τόσο για να τηρηθεί η νομιμότητα, όσο και για να αποτρέψω κυκλοφοριακές επεμβάσεις οι οποίες θα έφερναν χειρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, κάτι που το πρωί Παρασκευής 21/12/2018 διαπιστώθηκε σε όλο του το μεγαλείο, με αυτοκίνητα μπλοκαρισμένα στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου επί πολύ ώρα. Κατόπιν της παρέμβασής μου η Αστυνομία επενέβη και διέκοψε τις εργασίες του συνεργείου του Δήμου Ερμιονίδας , διότι δεν υπήρχε καμία νόμιμη άδεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 52 του Ν.2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατόδρομων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, την προτεραιότητα οδών, την αλλαγή διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά τον καθορισμό χώρων στάθμευσης και την επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Νομαρχιακού ή του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες των οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Η παραπάνω διαδικασία που ορίζει ο Νόμος δεν έχει τηρηθεί από τον Δήμο Ερμιονίδας, γι΄ αυτό ζητώ την άμεση απομάκρυνση των παράνομα τοποθετημένων εμποδίων από τους δρόμους της πόλης του Κρανιδίου. Απαιτώ την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης Τεχνικής Μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες συγκοινωνιολόγους και με την συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, έτσι ώστε να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κρανιδίου. Η μελέτη αυτή στην συνέχεια θα διαβιβασθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερμιονίδας, στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, προκειμένου να λάβει το χαρακτήρα Κανονιστικής Απόφασης όπως ορίζει ο Νόμος και στην συνέχεια να πάρει έγκριση από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κύριε Δήμαρχε, φτάνουν πια οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής και τα δήθεν «έργα» των τελευταίων μηνών μιας αποτυχημένης δημαρχιακής θητείας που έχουν σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τους Δημότες και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, παραμονές Εορτών”.

 

- Advertisement -