Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΉρθε ο χειμώνας με κρύο, χιόνια και βροχές - την Κυριακή θα...

Ήρθε ο χειμώνας με κρύο, χιόνια και βροχές – την Κυριακή θα χιονίζει πυκνά πάνω από τα 650 μέτρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, την Κυριακή θα χιονίζει πυκνά κατά περιόδους πάνω από τα 650 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία.

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο και ήδη έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια.

Σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 900 μέτρων και άνω ενώ στα βόρεια της Θράκης, κυρίως σε Έβρο και Ροδόπη πάνω από τα 550 μέτρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, την Κυριακή θα χιονίζει πυκνά κατά περιόδους πάνω από τα 650 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά τους ανέμους θα είναι βόρειοι – βορειοανατολικοί στα πελάγη έως και 7 με 8 τοπικά μέχρι και 9 μποφόρ σε περιοχές των Επτανήσων. Άρα, λοιπόν, κρίνει, ο μετεωρολόγος, ότι στις περιοχές των Επτανήσων επειδή θα πνέει ένας βορειοανατολικός άνεμος έως και 9 μποφόρ ίσως υπάρξουν προβλήματα αρκετά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ίσως και γενικό απαγορευτικό για τις περιοχές και από τις περιοχές των Επτανήσων.

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός και την Κυριακή, οπότε η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Οι βροχές θα είναι πιο έντονες και πιο γενικευμένες και ενδεχομένως σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Νιφάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα.

Σε ο,τι αφορά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα διατηρηθεί άστατος ο καιρός και όπως θα συμβεί με την Αττική έτσι και στη συμπρωτεύουσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Θα είναι περισσότερα τα νερά, πιο έντονες οι βροχοπτώσεις με τον υδράργυρο στους 7 βαθμούς το πρωί της Κυριακής και στους 10 με 11 αργά το μεσημέρι για την πόλη της Θεσσαλονίκης που θα δεχθεί αρκετά χιλιοστά νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά.

Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις.

Σάββατο:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, από το μεσημέρι τα Δωσεκάνησα, τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπεριωτικής χώρας κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς (1000-1200 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ 1200-1500 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ).

Γ. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικοί θα πνέουν στα πελάγη και το απόγευμα θα φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Κυριακή:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού, βαθμιαία του Βόρειου Αιγαίου, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Κρήτη και προς το βράδυ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, με τις πρωινές ώρες της Δυτικής και κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Θυελλώδεις (7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ) άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Δ. Από τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε Ναυπακτία και Ευρυτανία, στην επίσημη έναρξη του χειμώνα για φέτος.

Στην περιοχή της Ναυπακτίας, η θερμοκρασία αγγίζει τους 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα πέφτει ασθενής βροχή.

Όπως αναφέρει το nafpaktiapress.gr, που δημοσιεύει και το σχετικό βίντεο, στα ορεινά του νομού η θερμοκρασία έχει πέσει έως και 10 βαθμούς, ενώ σημειώνονται περισσότερες βροχές και χιονόνερο.

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και αύριο, με περισσότερες βροχές στα πεδινά.

Απόλυτα χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό και στην Ευρυτανία.

Σε πολλές περιοχές της χώρας το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ ήδη έχουν πέσει χιόνια. Στα λευκά «ντύθηκε» και η διαδρομή Ράχη- Κρίκελλο, που θυμίζει… βαθύ χειμώνα, καθώς το έχει στρώσει.

Τα πρώτα χιόνια «έπεσαν» σήμερα και στο νομό Λαρίσσης και συγκεκριμένα στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και πρόωρη άφιξη του χειμώνα, επιβεβαιώνονται καθώς έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία και στην Ημαθία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών:

Γρεβενών – Σαμαρίνας, Γρεβενών – Βασιλίτσας , Γρεβενών – Περιβολίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας -Σελίου, Νάουσας – Ροδοχωρίου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ