Με αφορμή την δράση “ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ” του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
και με πρόσκληση του Μπάμπη Αντωνιάδη μια ομάδα απο Ναυπλιώτες περπάτησε και ξεναγήθηκε σε σημαντικά σημεία του παλιού Ναυπλίου .
Η κυρία Μιμίκα Δουλγέρη γράφει γοητευμένη για αυτή την αρχαιολογική βόλτα.
Σήμερα ,στις δεκα η ώρα το πρωί , μια ομάδα από μεγάλους ανθρώπους , αλλά και μικρά παιδάκια ,συγκεντρωθήκαμε σΤην Πύλη της Ξηράς μετά από πρόσκληση του κου Αντωνιάδη ,της Αρχαιολογικής Εφορείας του Ναυπλίου ,. Μας εξήγησε ότι το έτος 2018 είναι αφιερωμένο σε δράσεις που αναφέρονταιι στο ΄τέταρτο στοιχείο της ΦΥΣΗΣ , τον ΑΕΡΑ. .
Τα προγράμματα αυτά έχουν καθιερωθεί από ο 2008 από το ΥΠΟΥρΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ .
Την πρώτη διετία πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε όλην την Ελλάδα μετίτλο < Το δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές > τΤο 2010-12 αφιερώθηκε στο Υδάτινο στοιχείο , το 2015 -2016+ στη Φωτιά και το 2018 αφιερωμένο στον ΑΕΡΑ. με τίτλο <ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ >. Ο Άνεμος επιδρά καθοριστικά στον ανθρώπινο βίο ,καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή ζωή μας,τις Τέχνες , τις Επιστήμες και την Τεχνολογία …
Μας πρόσφερε μεγάλες φωτογραφίες ,όπου απεικονίζονται τα κάστρα της πόλης μας και το τείχος που την περιέκλειε ,από τα Πέντε Αδέλφια μέχρι την Πύλη της Ξηράς, Στην συνέχεια πεζή ανηφορίσαμε προς την Αρβανητιά και προς τα κάστρα της Ακροναυπλίας -ΙΤΣ-ΚΑΛΕ τουρκιστί.Με λεπτομέρεια μας εξηγούσε πώς ήταν όλα τα φρούρια , από το καταφύγιο του Μελέτη , τον χώρο του μετέπειτα ξενοδοχείου < ΞΕΝΙΑ> το κάστρο των ΤΟΡΩΝ , το στρατιωτικο Νοσοκομείο με το εκκλησάκι του , των Αγίων Αναργύρων κλπ
όλη η ομάδα ανέβηκε σε ένα από τα κάστρα , εκτός από εμένα , που δεν άντεχα άλλο, λόγω ηλικίας , και αφού ξεκουράστηκα λίγο στο ρολόι της πόλης που βρίσκεται ψηλά στην Ακροναυπλία , πήρα πια την κάθοδο προς τους ανελκυστήρες και κατέβηκα στην πλατεία του Ψαρομαχαλά.Εκεί υπάρχει το εκκλησσάκι των Αγίων Αποστόλων , όπου δίπλα του υπήρχε , τώρα δεν υπάρχει ,, το πολιτικό Νοσοκομείο επί Καποδίστρια και οι φούρνοι που τροφοδοτούσαν με ψωμί όλες ττις μεραρχίες που υπήρχαν στο Ναύπλιον
.Έχουμε πολλές φορές περιηγηθεί , ως Ναυπλιώτες όλα τα κάστρα , αλλά αυτήν τη φορά με τις ωραίες εξηγήσεις του κου Μπάμπη Αντωνιάδη έμεινα γοητευμένη . Έχω πολλές φορές διαβάσει για όλα αυτά τα κάστρα , αλλά το να σου δείχνουν με λεπτομέρεια πώς τα κάστρα με υπόγειες στοές , κάτω από τους σημερινούς δρόμους επικοινωνούσαν με τη θάλασσα είναι άλλο πράγμα..
Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω τον κο Αντωνιάδη για την εμπεριστατωμένη αυτή ξανάγηση !!!!