Η Βανέσα Κάμπος, τρανς μετανάστρια από το Περού, που δούλευε ως ιερόδουλη στο δάσος της Βουλώνης στο Δυτικό Παρίσι, ένα βράδυ δολοφονήθηκε από μια ομάδα κακοποιών, που ήταν οπλισμένοι, ενώ εκείνη προσπαθούσε να τους εμποδίσει να πάρουν το αυτοκίνητο του πελάτη της.
Όπως καταγγέλλουν πολλοί στη Γαλλία – η Βανέσα δολοφονήθηκε από έναν νόμο του κράτους, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 και ποινικοποιεί τους πελάτες. Το πρόστιμο φθάνει τα 1.500 ευρώ και μέχρι σήμερα η αστυνομία έχει συλλάβει περί τους 2.800 ανθρώπους σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο νόμος αποσκοπούσε στο να αποθαρρύνει την πορνεία και παράλληλα να αυξήσει την ασφάλεια των ιεροδούλων. Αντ’ αυτού έκανε τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες οι ιερόδουλες.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 30.000 ιερόδουλες και το 93% αυτών είναι αλλοδαπές.
Σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών του Κόσμου και άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών, το 42% των ιεροδούλων στη Γαλλία αναφέρει ότι έχει εκτεθεί σε πολύ μεγαλύτερη βία από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος.
Το 1999 η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να διώκει τους πελάτες των ιεροδούλων και όχι τις ίδιες. Το μοντέλο αυτό υιοθετήθηκε από άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. Αυτές οι πολιτικές είναι κάτι ενδιάμεσο σε αυτό που ισχύει σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία, όπου η αγορά και πώληση του σεξ έχουν νομιμοποιηθεί, και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τόσο οι ιερόδουλες όσο και οι πελάτες τιμωρούνται.