Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπεστράφησαν οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί απο τις Ελληνικές Αρχές

Επεστράφησαν οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί απο τις Ελληνικές Αρχές

Άγνωστα περιστατικά γίνονται γνωστά αναφορικά και τη σύλληψη δύο Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Μελισσοκομείου στις Φέρες.

 

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού,  προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, όμως το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη. Όπως αναφέρει το thrakinea.gr, oι Τούρκοι, ένας υπαξιωματικός κι ένας αξιωματικός υποστήριξαν ότι χάθηκαν. Στην περιοχή της σύλληψής τους πάντως, η παρουσία αγροτών – κτηνοτρόφων και στρατού είναι έντονη. Αυτή μάλιστα η έντονη παρουσία δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα χάνονταν ως δια μαγείας ελληνικές σημαίες από ιστό που υπάρχει στο σημείο. Τις σημαίες σίγουρα δεν τις έπαιρνε ο άνεμος, καθώς τα Μποφόρ που καταγράφηκαν στην περιοχή δεν ήταν αυξημένα.

Το περιστατικό της σύλληψης, έγινε πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τελικά αποφασίστηκε να επιστραφούν και οι δύο στην πατρίδα τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να υπάρχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί παρόντες, στο βαθμό όμως (αριθμητικά) που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την ώρα που η σύλληψη των Τούρκων είχε πάρει διαστάσεις και κορυφώνονταν η ένταση, οι Τούρκοι έκλεισαν τα σύνορα στους Κήπους. Συγκεκριμένα στις 15:30 και για μία ώρα περίπου δεν επιτρέπονταν σε οχήματα να περάσουν τα τουρκικοελληνικά σύνορα, ενώ από την Ελλάδα προς την Τουρκία η κίνηση πραγματοποιούνταν κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα.

Για περίπου μισή ώρα έκλεισαν τα σύνορα την ώρα παράδοσης των δύο στρατιωτικών,  προκειμένου να αποτραπεί η παρουσία οποιουδήποτε δεν είχε σχέση με το σημείο.

Το ΓΕΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε  πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: thrakinea.gr

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ