Κοινή βάση δεδομένων για τους δανειολήπτες ξεκινούν οι τράπεζες ανοίγοντάς την στις 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο επιχείρησης “εκκαθάρισης” των “κόκκινων” δανείων που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Στους δανειολήπτες θα προτείνονται ρυθμίσεις των δανείων τους με “κούρεμα” αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν από το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησής τους. Το “κούρεμα” θα προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.
Το νέο εργαλείο θα καταλήγει σε “κούρεμα” του δανείου έως 40%-50%. Πρόκειται για το μέγιστο ύψος του “κουρέματος” που έχουν καταγράψει οι τράπεζες μέσω δικαστικών αποφάσεων στις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη (όπου τα δικαστήρια απορρίπτουν μία στις δύο αιτήσεις). Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες εκτιμούν πως θα ανακτήσουν τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ.
Εκτός του άμεσου “κουρέματος” της οφειλής που θα λαμβάνει ο οφειλέτης, θα βγαίνει άμεσα και από τη “μαύρη λίστα” του Τειρεσία. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους δανειολήπτες δεν προχωρούσαν σε ρύθμιση με την τράπεζα, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία των 2-3 ετών που τους παρείχε η χρονική απόσταση μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους από το δικαστήριο.
Στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 13,7% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή δάνεια περίπου 12,7 δισ. ευρώ, τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, με το υψηλότερο ποσοστό -ξεπερνά το 30%- να παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια.