Τη διαμαρτυρία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας προκάλεσε η οδηγία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, να απομακρύνονται οι ομπρέλες και τα άλλα αντικείμενα από την παραλία όταν δεν χρησιμοποιούνται, από όσους τις πηγαίνουν εκεί. Το σωματείο αναφέρει δε, πως δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στις ομπρέλες των καταστημάτων που λειτουργούν εκεί…
Η σχετική ανακοίνωση του σωματείου, που απευθύνεται τους τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας, αναφέρει:
Κύριοι Υπουργοί, Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Β. Κυνουρίας, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει, “Απαγορεύεται η μόνιμη εγκατάσταση ομπρελών στο χώρο του Αγιαλού. ΚΥΑ ΔΔ0007378/054/ΒΕΞ2017, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρύνονται από συνεργείο του Δήμου και τα υλικά θα οδηγούνται προς ανακύκλωση” και άρχισε να το εφαρμόζει, από την 11/8/2018, όταν εύρισκε έστω και μία ομπρέλα μη ανοιγμένη, γιατί κάποιος την έκλεισε να μην την πάρει ο αέρας.
Δεν θα σταθούμε να αναλύσουμε σε ποιά παράγραφο του ΚΥΑ απαγορεύεται να πηγαίνουμε ομπρέλες θαλάσσης στις παραλίες, ούτε γιατί ο κ. Δήμαρχος αυτοχρήστικε εισαγγελέας. Δεχόμαστε ότι, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα πρέπει να ενδιαφέρεται για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες, και γι’ αυτό του προτείναμε να κάνουμε Λαϊκή Συνέλευση να δούμε ποιούς ενοχλεί αυτή μας η ενέργεια. Να κάνουμε κοινή σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς του Νομού, να δούμε εάν και πόσο βλάπτετε το Εθνικό συμφέρον. Η απάντηση ήταν μονολεκτική. Θα εφαρμόσει τον νόμο γιατί άμα έλθουν καμιά 15.000 νέοι λουόμενοι στην παραλία, δεν θα μπορούν να βρουν μέρος να καθίσουν και οι ομπρέλες και τα καθίσματά μας θα πάνε στην ανακύκλωση.
Αισθανθήκαμε σαν να πηγαίνουμε και εμείς στην ανακύκλωση. Γιατί ο ίδιος μας πρότεινε να μας δώσει κάποια άκρη της παραλίας να “εξυπηρετούμεθα”. κάτι που αρνηθήκαμε κατηγορηματικά, Γιατί τέτοιες λογικές σε αυτά τα συμπεράσματα μας οδηγούν.
Ανεξάρτητα όμως από το παραπάνω, δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από εμάς να εφαρμόσουμε το νόμο, όταν ο ίδιος στην ίδια παραλία δεν έχει ούτε ένα Δημοτικό αποχωρητήριο, ούτε μία χημική τουαλέτα. Αυτά είναι φαίνεται πολυτέλειες για το Δήμο. Υπάρχει η θάλασσα, που τα καταπίνει όλα και τα χωράφια που εξυπηρετούν κάθε ανάγκη. Δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί μόνο εμείς να εφαρμόζουμε το νόμο και τα περισσότερα καταστήματα να τον καταστρατηγούν, όσον αφορά το χώρο χρήσης, τις αποστάσεις, την μουσική, τους κανόνες υγιεινής, τις άδειες λειτουργίας, την πυρασφάλεια κ.α. Όταν δεν διαθέτουν ούτε στους χώρους κύριας χρήσης τις ανάλογες τουαλέτες. Δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι εάν υπάρχουν αποδυτήρια, ξεχωριστά WC για τους εργαζόμενους ή ακόμη εάν έχουν όλοι εφοδιαστεί με βιβλιάρια υγείας, καταστάσεις εργασίας κλπ.
Δεν έχουμε τίποτε προσωπικά, κατά τα άλλα σε μάς, συμπαθείς καταστηματάρχες. Αυτοί όμως από την κείμενη νομοθεσία υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δήμου και γι’ αυτό δεν βλέπουμε να κάνει τίποτα. Και κάποιο από αυτά λειτούργησε από το 2002 με ψεύτικα τοπογραφικά και χωρίς πυρασφάλεια, μέχρι αρχές του 2017 και το ίδιο συνεχίζει να κάνει,εάν δεν κάνουμε λάθος και σήμερα.
Πριν λοιπόν, μας καταγγέλλει για παράβαση του νόμου, και μαζεύει τις ομπρέλες μας ας ρίξει μια ματιά σε κάποια πανό στον Δήμο που αναφέρουν ” Φίλε επισκέπτη, φρόντισε να μην αρρωστήσεις, όσο παραμένεις στην πόλη μας διότι το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο”.
Πριν μας καταγγείλει για παράβαση των νόμων, καλό θα ήταν, να τελειώσει κάποτε με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης άμα θέλει να της βγάλουν την “ταμπέλα” ως βοθρόπολη της Αρκαδίας. Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος, τα προβλήματα που υπάρχουν, με σπασμένα τμήματα του υδραγωγείου, με τις ρωγμές που έχουν υποστεί αρκετοί βόθροι. Με πλημυρισμένα από λύματα υπόγεια πολυκατοικιών. Ο ίδιος έχει εκδώσει εκθέσεις επικινδύνου για την Δημόσια υγεία κατά καιρούς
Ας φροντίσει λοιπόν να λύσει τα παραπάνω προβλήματα και μετά να δούμε ποια λύση θα βρούμε και για τις ομπρέλες όταν κάποτε έλθουν 15.000 ακόμη επισκέπτες.
Κύριοι Υπουργοί, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχουμε άλλες αντοχές. Έχουμε διαλυθεί, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικά. Νιώθουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί καταστροφείς αυτής της χώρας. Άρχισαν να μας βάζουν στο στόχαστρο και οι Δήμαρχοι. Αυτή η απόφαση ισχύει από το 2002. Σήμερα την θυμήθηκε ο Δήμος Β. Κυνουρίας. Κάνετε κάτι, ώστε να βρούμε λίγη ανακούφιση. Δεν μπορούμε να πηγαινοφέρνουμε 4-5 φορές την ημέρα από αποστάσεις 100-200-500 μέτρα ομπρέλες, καρέκλες, εγγόνια και την αναπηρία μας. Μας βγαίνει η γλώσσα σαν τα σκυλιά το καλοκαίρι που τα πιάνει η ζέστη, για να κάνουμε ένα μπάνιο. Δεν περισσεύει ούτε ευρώ για να πάμε στις ομπρέλες των καταστημάτων που φαίνεται έχει αναλάβει να μας στείλει ο Δήμος Β. Κυνουρίας.
Σε διαφορετική περίπτωση καταθέστε τροπολογία στην Βουλή, να λειτουργήσει πάλι ο Καιάδας των Λακεδαιμονίων να πάμε όλοι συνταξιούχοι να πέσουμε μέσα. Εμείς τουλάχιστον οι Αρκάδες, που είμαστε πλησίον, δεν θα ζητήσουμε οδοιπορικά από τον δήμο Β. Κυνουρίας.
Τρίπολη 13/8/2018
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ. ΚΑΡΒΕΛΑΣ