Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΘερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τα Αποθέματα Βιόσφαιρας και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τα Αποθέματα Βιόσφαιρας και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Το Θερινό Πανεπιστήμιο που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας – Μαλέας – Μονεμβασία) συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιστημόνων από 15 Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες.

Συνολικά πάνω από 50 άτομα, μεταπτυχιακοί φοιτητές, νέοι ερευνητές και διαχειριστές πάρκων κ.ά. επί μία εβδομάδα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις χώρες τους, να περιηγηθούν στην περιοχή, και να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους, ιδιαίτερα τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες, με στόχο την προώθηση της ιδέας ανακήρυξης της περιοχής σε Απόθεμα Βιόσφαιρας.

Τι είναι τα Αποθέματα Βιόσφαιρας; Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι περιοχές που ακολουθούν καινοτόμες προσεγγίσεις αειφόρου ανάπτυξης με βάση το τρίπτυχο Άνθρωπος – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη. Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας δεν είναι απλά προστατευόμενες περιοχές, αλλά συνδυάζουν την προστασία φυσικών και ανθρωπογενών στοιχείων με την παρουσία του ανθρώπου και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 650 τέτοιες περιοχές στον κόσμο, αναγνωρισμένες από το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, ενώ από την Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί ήδη οι περιοχές του Ολύμπου και της Σαμαριάς.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της υποψηφιότητας της περιοχής για να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διαχείρισης, εκπαίδευσης, εναλλακτικού τουρισμού και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων. Το εντατικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικές παρουσιάσεις, στοχευμένες επισκέψεις, συνεντεύξεις με τους ντόπιους, ενώ οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για την περιοχή, βάσει των δικών τους εμπειριών. Τα αποτελέσματα του Θερινού Πανεπιστημίου, που παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, δείχνουν ότι η περιοχή του Πάρνωνα με την πλούσια ιστορία, την μοναδική βιοποικιλότητα, την αρχιτεκτονική, τα τοπία, τον πολιτισμό, και τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ότι η ένταξη αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήριος δύναμη για την αειφόρο ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται πως αυτό ήταν το τέταρτο σε μια σειρά Θερινών Πανεπιστημίων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην Άμφισσα (2014), Σαμοθράκη (2016) και Σαρδηνία (2017). Για την επιτυχή έκβαση των εργασιών συνεργάστηκαν επί πολλούς μήνες ειδικοί από την UNESCO (Γραφείο Βενετίας), το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, την ΟΙΚΟΜ, τον Φορέα Διαχείρισης ΠΜΜΜ, την Έδρα UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και βέβαια τους Δήμους της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το εγχείρημα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ