Από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2018, φοιτητές από αμερικανικά και ελληνικά πανεπιστήμια λειτούργησαν ως ασκούμενοι σε πολιτιστικά ιδρύματα στο Ναύπλιο.
Εκτός από τις εργασιακές τους ευθύνες, οι σπουδαστές αναπτύσσουν ένα ερευνητικό έργο υπό την καθοδήγηση ενός μέντορα διδασκόντων, καθώς και περιόδευσαν πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Αργολίδας και στην Αθήνα.
Οι φοιτητές ήταν εννέα συνολικά. Οι τρεις παρακάτω φοιτητές ήταν στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (DOPPAT), συμβάλλοντας σε έργα στην πόλη και στην πόλη του Ναυπλίου.
Οι τρεις φοιτητές ήταν: α) Mayukha σπούδασε Κοινωνικές Σπουδές και ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις μεταναστευτικές και διανοσιακές κοινότητες, β) Μιχάλης Σαββίδης, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για το συνταγματικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φιλοσοφία του δικαίου και την πολιτική θεωρία. γ) Τρέι Ρότζερς, μελετά τις Κοινωνικές Σπουδές με έμφαση στην άνοδο του αμερικάνικου λαϊκισμού και στη σχέση της αγροτικής με την πολιτική.
Τι αναφέρουν οι φοιτητές: Εχουμε βιώσει το Ναύπλιο σε διπλές ικανότητες. Καθώς περνάμε από τις καθημερινές μας συνήθειες, βιώνουμε την πόλη ως τουρίστες: περπατώντας μέσα από πλακόστρωτα δρομάκια και δίπλα στην προκυμαία, κάθονται σε καφετέριες και συχνάζουν παγωτά. Όταν μπαίνουμε στους ρόλους πρακτικής άσκησης, εξερευνούμε την πόλη ως εκπρόσωποι ενός τουριστικού ιδρύματος, το DOPPAT, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ναυπλίου και στην προώθηση της ιστορίας της πόλης εν γένει. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στο πώς να εισαγάγουμε το παρελθόν και το παρόν της πόλης στους μελλοντικούς τουρίστες.
Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την πόλη, διερευνήσαμε ιστορικές τοποθεσίες (ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια), τη γειτονιά της Πρόνοιας που χτίστηκε αρχικά για πρόσφυγες, καθώς και κοινωνικούς χώρους συνάντησης όπως η αγορά του αγρότη.
Υπό το πρίσμα αυτών των εκδρομών και συναντήσεων με αξιωματούχους της DOPPAT, είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε στη στρατηγική του τμήματος για τον τουρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποικίλα ενδιαφέροντα και περιβάλλοντα μας, παρατηρούμε διαφορετικές πτυχές της πόλης, επιτρέποντάς μας να μάθουμε τόσο την πόλη από την άλλη όσο και από ιστορικά έγγραφα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το έργο μας που αφορά την καλύτερη κατανόηση και προβολή της ιστορικής και γραφικής πόλης του Ναυπλίου”.