Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΘΕΑΤΡΟ«ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ» στο ΚΑΠΗ Ναυπλίου

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ» στο ΚΑΠΗ Ναυπλίου

Θεωρητικό εργαστήριο για τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, με τη Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίου Θεάτρου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

με τίτλο «Η καθημερινή ζωή των γυναικών της Αθήνας που γιορτάζουν τα Θεσμοφόρια» στο ΚΑΠΗ Ναυπλίου

Tρίτη 3/7/12018, 7.30μμ.

Με αφορμή την κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» που ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 27-28 Ιουλίου 2018 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η παρούσα ομιλία επιχειρεί να φωτίσει την καθημερινή ζωή των παντρεμένων γυναικών της Αθήνας που συμμετείχαν στην πανελλήνια γιορτή των Θεσμοφορίων. Οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές -όπως και οι γαμήλιες τελετές και οι κηδείες- αποτελούσαν τις μοναδικές εξόδους των εύπορων Αθηναίων συζύγων από την απομόνωση του γυναικωνίτη και σηματοδοτούσαν την ουσιαστική συμμετοχή τους στην κοινότητα. Η βασική ευθύνη τους ήταν η τεκνοποιία -κυρίως αρρένων τέκνων-, η χρηστή διαχείριση του οίκου και η ανατροφή των παιδιών. Από την άλλη, η θέση τους στην πολιτική ζωή της κλασικής Αθήνας ήταν ανύπαρκτη. Οτιδήποτε δημόσιο και πολιτικό ήταν χώρος των ανδρών. Στα Θεσμοφόρια, ωστόσο, απαγορευόταν η συμμετοχή των ανδρών, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Αριστοφάνης για να θίξει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία το θέμα των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων.

Η παράλληλη δράση του Λυκείου Επιδαύρου «Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο Αρχαίο Δράμα» υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Για το 2018, οι δράσεις στην Αργολίδα εμπνεύστηκαν από τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Πολιτεία και Πολίτης, και περιελάμβαναν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τις δράσεις συντόνισαν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και συντονίστρια της δράσης Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ