Το ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10,000 χρόνια σε 113 χώρες και αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν 140,000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του το ρύζι βρίσκεται σε διάφορα χρώματα, όπως καφέ, κόκκινο, μωβ και μαύρο.
Το ρύζι: μέρος της παράδοσης
Για πολλούς πολιτισμούς το ρύζι αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της παράδοσής τους. Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τη γεύση, το χρώμα και την ποικιλία του ρυζιού που καταναλώνουν. Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους χαρακτηριστικές συνταγές με ρύζι, όπως:
Το σούσι Το τηγανητό ρύζι (238 θερμίδες/ φλιτζάνι 137γρ)Η παέλια (760 θερμίδες/ φλιτζάνι 180γρ)Οι ρυζογκοφρέτες (35 θερμίδες/ τεμάχιο 10γρ)Το ριζότο (626 θερμίδες/ φλιτζάνι 180γρ)Τα φασόλια με ρύζι (230 θερμίδες/ μερίδα)
Όσον αφορά την ελληνική κουζίνα το ρύζι έχει εξέχουσα θέση σε πιάτα όπως:
Γεμιστά (132 θερμίδες/ 100γρ)Σπανακόρυζο (129 θερμίδες/ 100γρ)Όσπρια με ρύζιΡυζόγαλο (106 θερμίδες/ 100γρ)
Επίσης υπάρχουν πολλά γλυκά και ζαχαρωτά που γίνονται με ρύζι.
Το ρύζι και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψάθας και σχοινιού, χαρτιού, καλλυντικών, υλικών συσκευασίας, ακόμη και οδοντόπαστας.
Ρύζι, μέρος της Μεσογειακής μας Διατροφής
Ανήκει στη ομάδα των δημητριακών τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Στην πυραμίδα της διατροφής το ρύζι συγκαταλέγεται μαζί με το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωϊνού στη βάση της πυραμίδας και καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 6-11 μερίδες από αυτά (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί και ½ κούπα βρασμένο ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά).
άρθρο του Πάρη Παπαχρήστου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc
Η διατροφική αξία του ρυζιού
Δείτε αναλυτικά τη διατροφική αξία ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου ρυζιού ανά είδος, στον πίνακα που ακολουθεί:
Λευκό ρύζι Καστανό ρύζι ΄Αγριο ρύζι Ρύζι Basmati
Ενέργεια (kcal): 242 218 166 214
Πρωτεΐνη (γρ): 4,43 4,52 6,54 5,33
Ολικό λίπος (γρ): 0,39 1,62 0,56 0,00
Υδατάνθρακες (γρ): 53 45 35 46
Φυτικές ίνες (γρ): 0,5 3,5 3,0 0,0
Σάκχαρα (γρ): – – 1.20 0.00
Ασβέστιο (mg): 6 20 5 0
Σίδηρος (mg): 0,37 1,03 0,98 0,48
Μαγνήσιο (mg): 24 86 52 –
Φώσφορος (mg): 69 150 134 –
Κάλιο (mg): 54 154 166 –
Νάτριο (mg): 0 2 5 0
Ψευδάργυρος (mg): 0,78 1,21 2,20 –
Θειαμίνη (mg): 0,037 0,199 0,085 –
Ριβοφλαβίνη (mg): 0,030 0,023 0,143 –
Νιασίνη (mg): 0,744 2,594 2,111 –
Βιταμίνη Β6 (mg): 0,093 0,291 0,221 –
Φολικό (μg): 4 8 43 –
Βιταμίνη Β12 (μg): 0 0 0 –
Βιταμίνη Α (μg): 0 0 0 0
Βιταμίνη Ε (mg): – – 0,39 –
Βιταμίνη D (μg): – 0 0 –
Βιταμίνη Κ (μg): – – 0,8 –
Χοληστερόλη (mg): 0 0 0 0
Πηγή: Ndb.nal.usda.gov.