Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑπαντά ο Κ.Σπανός για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας στα Δίδυμα

Απαντά ο Κ.Σπανός για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας στα Δίδυμα

Μακροσκελέστατη η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διδύμων Σπανός Κωνσταντίνος, σε όσους τον κατηγόρησαν οτι την ίδια ημέρα με την επέτειο εκτέλεσης των Διδυμιωτών απο τα στρατεύματα Κατοχής, πραγματοποιήθηκε η γιορτή του Αγίου Πνεύματος.
Και καταλήγει ο κ.Σπανός: Με λίγα λόγια σε όλους τους καταγγέλλοντες κάντε ότι σκεφτόσαστε αλλά αφήστε τους νέους του χωριού μας να δημιουργούν, να γιορτάζουν την σωτηρία του χωριού μας , να τιμούν τον χαμό των συγχωριανών μας, και να σκέφτονται όπως αυτοί θέλουν. Είναι το μέλλον του χωριού μας.
 Αναλυτικά η απάντηση-τοποθέτηση του Κ.Σπανού:
“Μετά από 74 χρόνια από την επιχείρηση των Γερμανών στα Δίδυμα ας κάτσω να γράψω την άποψη μου όχι για να δικαιολογήσω αλλά να αιτιολογήσω την θέση μου ως αφορά την εκδήλωση στα Δίδυμα την 27-5-20018.
Γνωρίζουν όλοι τουλάχιστον οι Διδυμιώτες ότι η εκκλησία της Αγίας Τριάδος κτίστηκε σε ιδιοκτησία της οικογενείας του μπάρμπα- Γιάννη του Αργείτη ο χώρος ο οποίος έγινε δωρεά με σκοπό να ανεγερθεί αυτή η εκκλησία για να γιορτάζουμε, για να θυμόμαστε, και να τιμούμε την ημέρα αυτή την σωτηρία του χωρίου μας από το ολοκαύτωμα που είχαν διαταγή να εκτελέσουν οι Γερμανοί ερχόμενοι στα Δίδυμα.
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά και ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνονταν συζητήσεις διαφορές για το τι έγινε στα βουνά του χωριού μας αυτή την ημέρα και αναφέρονταν ονόματα σκόρπια των εκτελεσθέντων ενώ πέρασαν πρόεδροι της κοινότητας, δάσκαλοι, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές, σύλλογοι, δεν βρέθηκε το έτος 2014 στο αρχείο της Τοπ. Κοινότητας ούτε μια έστω γραπτή αναφορά για την συγκεκριμένη μέρα
Είχαμε την ιστορία ζωντανή στα χέρια μας την αφήσαμε να θαυτεί, και τώρα ψάχνουμε να την ξεθάψουμε.
Έστω όμως και τώρα θα αφήσουμε ότι στοιχειά καταφέραμε να βρούμε ώστε οι επόμενες γενιές να κρατήσουν στην μνήμη τους τις θυσίες των προγόνων μας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
Η προτομή του αείμνηστου παπά Αγγελου με τον τρόπο που στήθηκε, την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Πάνος Σερέτης στον χώρο της Αγίας Τριάδος (χωρίς απόφαση Τ. Συμβούλιου και χωρίς, καμία συνεννόηση με την εκκλησία) είχε σαν αποτέλεσμα τότε το χωριό μας να γκρινιάζει όχι γιατί ήταν αρνητικό με την προτομή αλλά με τον τρόπο που ο πρόεδρος τότε λειτούργησε.
Το ίδιο έγινε τότε και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο # Διόσκουροι #, το ίδιο έγινε τότε με την εορτή της τουλίπας που λίγο έλειψε να κάνουμε 2 γιορτές την ίδια ημερομηνία, το ίδιο έγινε

με το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας, το ίδιο έγινε αυτή την τετραετία με την προσπάθεια των νέων του χωριού μας να δημιουργήσουν νέο σύλλογο , το ίδιο έγινε και τώρα με την εκδήλωση.

 

Έρχομαι τώρα στο προκείμενο .
Όταν στήθηκε η προτομή του αείμνηστου παπαΑγγελου ήταν την χρονολογία που σας προανέφερα, και έγιναν τα αποκαλυπτήρια, ούτε κουβέντα ούτε τρισάγιο, ούτε μια απλή αναφορά στη μνήμη των εκτελεσθέντων την χρονική αυτή περίοδο του 1944.
Τρισάγιο βέβαια γινόταν κάθε Εθνική Εορτή μαζί με όλους τους Ήρωες πεσόντες και εκτελεσθέντες του χωριού μας.
Η πρώτη φορά που έγινε επίσημο Τρισάγιο στην μνήμη αυτών που εκτελέστηκαν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος την παραμονή, και τις επόμενες ημέρες που παρέμειναν οι Γερμανοί στην περιοχή μας, ήταν το έτος 2015 που μιλήσαμε για όλους τους εκτελεσθέντες ονομαστικά, που ενημερώσαμε τον κόσμο για το τι έγινε αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα αυτή την ημέρα στο χωριό μας, περίοδο για την οποία μας μίλησε ο Ακαδημαϊκός Κος Αποστολόπουλος που με την βοήθεια του διαχειριστή του ιστολογιου villa didimo καθηγητή Κου Μπροδήμα είχε ο Δήμος Ερμιονίδας τότε φιλοξενήσει.
Οι περισσότεροι που διαμαρτυρηθήκατε για την εκδήλωση ήσασταν απόντες από την εκδήλωση που έκανε τότε προς τιμή τους η Τοπ. Κοινότητα .
Τρία χρόνια τώρα γίνεται αναφορά σε αυτούς και η σκέψη μας είναι κοντά τους.
Είμαι όμως υποχρεωμένος να σας θυμίσω ότι το νόμισμα έχει δυο όψεις
Η μια όψη έχει την θυσία αυτών που εκτελέστηκαν, τον θρήνο, την λύπη των οικογενειών και των Διδυμιωτών όλων. Η άλλη όψη είναι ο λόγος που κτίστηκε η εκκλησία, στο συγκεκριμένο σημείο, να λειτουργούμε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εκεί, να γιορτάσουμε την σωτηρία του χωριού μας, και να μνημονεύουμε την μνήμη όσων πρωτοστάτησαν αυτή την ημέρα για την σωτηρία του χωριού μας και όσων εκτελέσθηκαν.
Μια ομάδα νέων του χωριού μας είχε την όρεξη, και την διάθεση να οργανώσουν μια γιορτή για συγκεκριμένο σκοπό, και έχουν την διάθεση να συνεχίσουν και με άλλες εκδηλώσεις.
Σίγουρα δεν είχαν υπολογίσει την υποκρισία, ούτε τον παραλογισμό των δυο Τοπικών Συμβούλων του χωριού μας.
Η αντίδραση τους, και η καταγγελία τους ήταν από την μια πλευρά να μην γίνει η εκδήλωση και από την άλλη να καταγγείλουν τον πρόεδρο ότι χωρίς απόφαση παραχώρησα τον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς για να γίνει.
Οι δυο τους όμως συμμετείχαν στην γιορτή προσφέροντας στην λαχειοφόρο ο μεν ένας ένα τραπέζι για τέσσερα άτομα, ο δε άλλος μια προβατίνα.
Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε πέστε μας Κοι Σύμβουλοι τι είναι;
Όλοι εσείς οι αντιδρούντες τουλάχιστον φανερά καταγγέλλοντας εμένα προσωπικά και θεσμικά όλοι στο χωριό μας ξέρουν ότι άλλοι είναι πίσω από σας.
Νομίζω και μιλάω για τους δυο συμβούλους ότι για να καταγγέλλετε τον πρόεδρο με αυτό τον τρόπο χωρίς να μου κάνετε έστω ένα τηλέφωνο αρχίζει η προεκλογική περίοδος.
Συνεχίστε έτσι καταγγέλλοντας και αφήστε εμένα να λειτουργώ για το χωριό.
Πρέπει όμως να ευχαριστήσω και εσένα Κε καθηγητά για τις ευχές και για τα υπονοούμενα εναντίον μου και θα ήθελα να σου ευχηθώ να είσαι καλά στην απομόνωση σου .
Με λίγα λόγια σε όλους τους καταγγέλλοντες κάντε ότι σκεφτόσαστε αλλά αφήστε τους νέους του χωριού μας να δημιουργούν, να γιορτάζουν την σωτηρία του χωριού μας , να τιμούν τον χαμό των συγχωριανών μας, και να σκέφτονται όπως αυτοί θέλουν.
Είναι το μέλλον του χωριού μας.
Ο Πρόεδρος Σπανός Κωνσταντίνος”.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ