Φραγμούς στην εφ’ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης θέτει υπουργική απόφαση για τον Πίνακα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη-Αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας κρίνεται επ’ αόριστον.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) στη σελίδα 16964 του ΦΕΚ Τεύχος Β’ Αρ. Φύλλου 1560/8.5.2018 στην παράγραφο με τα Νοσήματα του Νευρικού Συστήματος όπου έχουν ενσωματωθεί μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφέρεται πως «ο πάσχων πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας ≥67% και να έχει περάσει τουλάχιστον δύο διετείς κρίσεις από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ’ όρου ζωής».
Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί πως αυτό βάζει φραγμούς στην εφ’ όρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά τον «Γολγοθά» των ΚΕΠΑ.
«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη-αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την άμεση έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας και συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.