Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΝέα εμφάνιση Τριστέτσας σε εσπεριδοειδή στην Κορινθία που πουλιούνταν και στην Αργολίδα

Νέα εμφάνιση Τριστέτσας σε εσπεριδοειδή στην Κορινθία που πουλιούνταν και στην Αργολίδα

Δυστυχώς ένα ακόμη φυτώριο εσπεριδοειδών, το δεύτερο αυτή τη φορά, βρέθηκε να είναι μολυσμένο από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στην Κορινθία.

Πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία «Παναγούλα Κυριάκου» με τόπο δραστηριότητας περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Επισημαίνουμε ότι τον φυτωριούχο αυτόν το βλέπαμε κάθε Τετάρτη και Σάββατο με ένα μικρό φορτηγό να διαθέτει δενδρύλλια εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και άλλων δένδρων δικής του παραγωγής, στη Δαλαμανάρα, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ.

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας επανειλημμένα είχε προβεί σε ελέγχους για Φυτοϋγειονομικό Δαβατήριο και είχε διαπιστώσει την ύπαρξή του. Όμως, σε νέους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας (ΔΑΟΚ) και του ΥπΑΑΤ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης-πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ), βρέθηκαν μολυσμένα δείγματα με Τριστέτσα σε μανταρινιά της ποικιλίας Κλημεντίνη και στο υβρίδιο Νόβα.

Για το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο αυτό σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή δενδρύλλια μανταρινιάς της ποικιλίας Κλημεντίνη και του υβριδίου Νόβα, να ενημερώσουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Τηλ. 2752360303, 4) για να ληφθούν δείγματα προκειμένου να σταλούν για έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Ακόμη, όσοι παραγωγοί έχουν αγοράσει λίγα δενδρύλλια μανταρινιάς Κλημεντίνης καθώς και του υβριδίου Νόβα να τα ξεριζώσουν και να τα κάψουν από μόνοι τους.
Σε καμία περίπτωση να μην τα επανεμβολιάσουν γιατί εάν τα δενδρύλλια είναι μολυσμένα δεν πρόκειται όταν εμβολιασθούν να προκύψουν υγιή. Αυτό το αναφέρουμε γιατί βλέπουμε να εμβολιάζονται άρρωστα δένδρα. Όμως για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από την υπηρεσία μας.
Κάνουμε λοιπόν έκκληση για μια ακόμη φορά, οι παραγωγοί να μας ακούσουν και να μην κάνουν του κεφαλιού τους είτε γιατί νομίζουν ότι κάνουν το σωστό, είτε γιατί είδαν να το κάνει ο γείτονας, είτε γιατί έτσι τους είπαν…
Στην υπόθεση της Τριστέτσας δεν χωράνε πειραματισμοί, αυτοσχεδιασμοί και δήθεν γνώσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.
Για πληρέστερη ενημέρωση παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕ Κορινθίας με τη σημείωση ότι πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα του Φυτωρίου!!!

Το Δελτίου Τύπου της ΠΕ Κορινθίας:
«Σε δενδρύλλια πολλαπλασιαστικού υλικού σε φυτώριο εσπεριδοειδών στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης εντοπίστηκε ο ιός της τριστέτσας, μετά από δειγματοληψίες που διενήργησε το επίσημο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής  Ενότητας Κορινθίας τονίζεται η αναγκαιότητα προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας και κατ’ επέκταση της χώρας από τον Ιό της Τριστέτσας που προσβάλει τα εσπεριδοειδή.
Ειδικότερα οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης ενημερώνουν τους παραγωγούς για τα εξής: «Μετά από επίσημες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε καλλιέργειες αλλά και σε πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών σε φυτώρια της περιοχής, διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δείγματα φυτών, από το επίσημο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Ο επιβλαβής οργανισμός εντοπίστηκε σε φυτώριο εσπεριδοειδών στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, ο ιός βρέθηκε σε δενδρύλλια πολλαπλασιαστικού υλικού.
Η Υπηρεσία βάσει της υπ’ αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) ΚΥΑ «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών» θα προβεί σε  όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλει η παραπάνω ΚΥΑ και η ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002, για την προστασία της παραγωγής από τον εν λόγο επιβλαβή οργανισμό. Άμεσα επίσης θα προχωρήσει στην οριοθέτηση ζωνών με απόφαση Περιφερειάρχη, δειγματοληψία και αποστολή δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο στα επίσημα εργαστήρια από καλλιέργειες εσπεριδοειδών της γύρω περιοχής, για να ελεγχτεί η πιθανότητα διασποράς του επιβλαβούς οργανισμού.
Οι φυτωριούχοι σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Κορινθίας και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κορινθίας θα πρέπει να προμηθεύονται υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό τους και να χορηγούν στους πελάτες τους όλα το νόμιμα παραστατικά που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά υγειές πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο να έχει παραχθεί σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και να συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση νόμιμα αποδεικτικά έγγραφα (Φυτουγειονικό Διαβατήριο, Πιστοποιητικό Φυτουγείας, τιμολόγια αγοράς κτλ)
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδειχτεί στην διακίνηση ευπαθών φυτών (εσπεριδοειδή) από τον ιό της Τριστέτσας, τα οποία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με όλα τα νόμιμα παραστατικά σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η διακίνηση τους και θα επιβάλλονται στους παραβάτες οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Επίσης, παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μαςς στην περίπτωση που διαπιστωθούν ύποπτα συμπτώματα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών  που προσομοιάζουν με αυτά που προκαλεί ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στα τηλέφωνα της υπηρεσίας (2741363332, 2741363336 και 2743022038)».
Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα δενδρύλλια που αγοράζουν.Πρόκεται για μια ετικέτα λευκού χρώματος όπου αναφέρονται όλα τα στοιχεία του φυτωρίου που παράχθηκαν τα δενδρύλλια ώστε σε περίπτωση προβλήματος να εντοπίζεται το φυτώριο παραγωγής (Εικ. 1).

Πάντως στην πράξη, πολλά φυτώρια ενσωματώνουν το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήρια στην ετικέτα κίτρινου χρώματος που πιστοποιεί ότι το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό είναι κατηγορίας Standard και η οποία χορηγείται από τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ).
.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτρης Δήμου
Γεωπόνος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ