Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου από τις μέδουσες και συγκεκριμένα κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης.
Το σχέδιο προστασίας προβλέπει την τοποθέτηση ενός πλωτού διχτυού για δέκα χρόνια, αλλά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των υπολοίπων ακτών το Κορινθιακού, που οι περισσότερες-κυρίως στη Β. Πελοπόννησο- συγκεντρώνουν χιλιάδες λουόμενους το καλοκαίρι.
LOUTRAKI6Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια είναι τεράστιο στις θάλασσες του Κορινθιακού από την επέλαση των μεδουσών. Ο τουριστικός οργανισμός Λουτρακίου και ο δήμαρχος της πόλης είχαν ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Έτσι, μετά την έγκριση του κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομίας, η προκήρυξη του διαγωνισμού θεωρείται θέμα χρόνου πλέον, ώστε μετά την επιλογή του ανάδοχου, να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η τοποθέτησή του διχτυωτού συστήματος.
Το θετικό είναι πως εκτός από τις μέδουσες, τα δίχτυα αυτά θα κρατήσουν μακριά από τις παραλίες και τα σκουπίδια που μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα.
Το μέτρο αυτό συνιστά μια αρχική προσωρινή λύση, το οποίο εντάσσεται σε σειρά μέτρων για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Όπως δήλωσε προσφάτως και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Κορινθιακός διαθέτει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιότοπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Χωρίς τίτλοΒέβαια, παρά την τοποθέτηση προστατευτικών δικτύων στις ανατολικές ακτές του Κορινθιακού, το πρόβλημα παραμένει στις υπόλοιπες παραλίες (Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο) όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες λουόμενοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πολλά είναι τα αίτια πολλαπλασιασμού των μεδουσών
Στο μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του πολλαπλασιασμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο. Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, εξήγησε σε σχετική ημερίδα, ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό. Στην ίδια ημερίδα ο Αλέξιος Ράμφος, επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ξεκάθαρων συμπερασμάτων για τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών και εκτίμησε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αξιόπιστη ενημέρωση, με στόχο την προστασία των πολιτών.
Για το θέμα της έξαρσης των μεδουσών το ecozen,gr ζήτησε την άποψη της Αναστασίας Μήλιου, θαλάσσιας βιολόγου και Διευθύντριας Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Η κυρία Μήλιου ήταν σαφής: «Είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικούς την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών-θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί στα οικοσυστήματα “οικολογικός χώρος” που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση την οποία προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι εκατομμύρια Έλληνες και περισσότεροι από 30 εκατομμύρια επισκέπτες βρίσκονται την καλοκαιρινή περίοδο κυρίως στις παράκτιες περιοχές της χώρας. Η παρουσία τους προκαλεί ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας».