Στην ειδικότητα Τυροκομίας Γαλακτοκομίας παρασκευάσαμε μανούρι, πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ελληνικό τυρί με την προέλευση του να χρονολογείται ήδη από τα αρχαία χρόνια.
Ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών αιγοπρόβειου τυρογάλακτος.
Η ονομασία του φέρεται να προέρχεται από τη λέξη “μανός” που σημαίνει “αραιός”.
Το τυρί που παρασκευάσαμε έχει κυλινδρικό όγκο χωρίς εξωτερικό περίβλημα (κόρα), συμπαγή μάζα χωρίς οπές ζύμωσης και χρώμα λευκό. Η δομή του χαρακτηρίζεται συμπαγής, η συνεκτικότητά του μαλακή και η υφή του κρεμώδης, ογκοχημικά χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεται η ευκολία του αθρυμμάτιστου τεμαχισμού του.
Διακρίνεται λόγω της γλυκιάς και ήπιας γεύσης και αρώματός του.
Το μανούρι, ενώ θεωρείται ιδανικό ως προς την παρασκευή ορεκτικών, χρησιμοποιείται ευρέως και σε πλήθος ζεστών ή κρύων, γλυκών ή αλμυρών, κυρίως και επιδορπίων γευμάτων.
Σπουδαστές κι εκπαιδευτές του τμήματος της Τυροκομίας μας ενθουσιάζουν με το μεράκι και την επινοητικότητά τους!