Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΆργος και Λαμπαδηδρομία - Ο Μύθος

Άργος και Λαμπαδηδρομία – Ο Μύθος

Στην Αργολίδα πίστευαν από παλιά ότι ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε από το ζευγάρωμα του ποταμού Ίναχου με τη Μελία την Αργεία, ήταν ο Φορωνέας ο οποίος έλεγαν πως έκανε πολλά παιδιά,

τα παιδιά του έκαναν αλλά, ακόμα πιο πολλά κι έτσι γρήγορα οι άνθρωποι αυξήθηκαν πάνω στη γη. Στην αρχή ο Φορωνέας και οι απόγονοι του ζούσαν ήσυχα σκορπισμένοι πάνω στη γη, τρέφονταν με τους καρπούς των δέντρων, δεν είχαν αρρώστιες και βάσανα, δεν είχα να μοιράσουν τίποτα. Γι’ αυτό δεν μάλωναν μεταξύ τους, ζούσαν αδερφωμένοι, μιλούσαν μια γλώσσα όλοι και είχαν βασιλιά τους τον ίδιο το Δία.

Όμως η κατάσταση άλλαξε, όταν οι άνθρωποι πλήθυναν. Ο Φορωνέας τότε κατάλαβε πως οι ανάγκες των ανθρώπων ολοένα μεγάλωναν, μαζί μεγάλωναν και οι κίνδυνοι αφανισμού τους όχι μόνο από τα θηρία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και από τους τσακωμούς όταν αυτοί έγιναν πολλοί.

Έτσι ο Φορωνέας σκέφτηκε να βρει τρόπους που θα ασφάλιζαν τη ζωή των ανθρώπων και θα την καλυτέρευαν, όσο αυτό βέβαια μπορούσε να γίνει στο εξής και λένε πως γι’ αυτό το σκοπό ο Φορωνέας με την ευλογία του Δία κατέβασε την φωτιά από τον ουρανό, έβαλε τους ανθρώπους να κατοικήσουν μαζί, έκτισε τους πρώτους οικισμούς και για να λύνουν τις διαφορές τους έκανε τους πρώτους νόμους και τα πρώτα δικαστήρια. Για τις διαφορές που δεν μπορούσαν να επιλυθούν με αυτά τα μέσα, λένε ότι κατασκεύασε τα πρώτα όπλα για τον πόλεμο, που ήταν όμως και για την προστασία των ανθρώπων από τα θηρία για το και για το κυνήγι.

Ο Φορωνέας όρισε ακόμα και την λατρεία της Ήρας στο Άργος, πόλη που από τότε η θέα είχε πάρει στην ιδιαιτερη προστασία της. Ύστερα απ’ όλα αυτά ο Δίας όρισε τον Φορωνέα διάδοχο του στον γήινο θρόνο.

Έτσι Φορωνέας δεν ήταν μόνο ο πρώτος άνθρωπος της γης ήταν και ο πρώτος θνητός βασιλιάς ορισμένος από τον ίδιο το Δία. Όπως δε αναφέρει ο Παυσανίας, οι Αργείοι διατηρούσαν μια φωτιά, τη φωτιά του Φορωνέα, λίγο πιο πέρα απο τη γλυπτική Εικόνα του Βίτωνα, γιατί ήθελαν να αποδίδεται η εύρεση της φωτιάς στο Φορωνέα και δεν συμφωνούσαν στο ότι η φωτιά ήταν δώρο του Προμηθέα.

Ακόμη πίστευαν ότι ο Φορωνέας ήταν αυτός που κατάφερε να πάρει τη γνώση της φωτιάς και της μεταλλουργίας από τους Τελχίνες και τους Ιδαίους Δακτύλους.

Για τη σχέση αυτή του Φορωνέα με τους Τελχίνες έχει διατυπωθεί μία τολμηρή αλλά ενδιαφέρουσα υπόθεση : αν δηλαδή γίνει δεκτό ότι ο Φορωνέας αναδείχθηκε πρώτος βασιλιάς και ήρωας του πολιτισμού επειδή οργάνωσε την λατρεία της Ήρας και έφερε στους ανθρώπους τη χρήση της φωτιάς και της μεταλλουργίας, τότε θα μπορούσε κανείς να πει, ότι στο βασιλιά Φορωνέα βρίσκεται μία μυθική απήχηση του θεσμού βασιλιά μεταλλουργού. ( Ιωάννης Αποστολόπουλος: Άργος Νέμεα Επίδαυρος- Κέντρα Ολυμπιακής Παιδείας/ Άργος 2001)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ