Eνα εντυπωσιακό βίντεο με αστυνομικό της ομάδας που εκπαιδεύει, γητεύει και μετατρέπει σε “εφιάλτη” των drones ένα γεράκι.
Ζητήσαμε μια άποψη από στελέχη της υπηρεσίας και μας παραθέτουν τα εξής: Αστυνομικός της ΔΙΑΣ Πειραιά ….οδηγεί στις αέρινες λεωφόρους ένα δίχρονο…. γεράκι . Το αριστερό χέρι του αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ είναι λυγισμένο στο ύψος του στέρνου. Δεν κρατά όπλο αλλά ένα μόλις δύο χρονών γεράκι. Τα μακριά νύχια του σε κρατάνε σε απόσταση, τα μάτια του σαρώνουν καχύποπτα τον χώρο. Κουνά με δύναμη τα φτερά του κοφτά πάνω-κάτω και μας κάνει ενστικτωδώς να κάνουμε κάποια βήματα προς τα πίσω, προκαλώντας το χαμόγελο του εκπαιδευτή.
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τα γεράκια σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων. Μετά έκανα ταξίδια στο εξωτερικό, επισκεπτόμουν σχολές εκπαιδευτών, αποκτούσα εμπειρία.Τα γεράκια είναι ημερόβια αρπακτικά. Το συγκεκριμένο είδος (red tail hawk) που φαίνεται στο βίντεο ζει στην Αμερική.
Τα γεράκια έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Βλέπουν πολύ μακριά, όπως η Άρτεμις που μπορεί να δει από πέντε χιλιόμετρα και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα μέχρι και τα διακόσια χιλιόμετρα την ώρα. Γι αυτό μπορούν να αστυνομεύουν από ψηλά, χώρους όπως ΧΥΤΑ (απομάκρυνση των γλάρων που μεταφέρουν ασθένειες από τα σκουπίδια ή ρυπαίνουν το περιβάλλον), πολιτιστικά μνημεία (απομάκρυνση πουλιών που ρυπαίνουν), καλλιεργήσιμες εκτάσεις ιδίως την περίοδο της σποράς κλπ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα drones. Κάποιες ευρωπαϊκές αστυνομίες όπως οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί έχουν εντάξει αϊτούς και γεράκια για να τα καταρρίπτουν.
Στη χώρα μας η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί γεράκια, με δικούς τους εκπαιδευτές για να απομακρύνουν σμήνη πουλιών που πετούν στους αεροδιαδρόμους και χτυπούν στις τουρμπίνες ή την άτρακτο προκαλώντας ατυχήματα. Εκτιμώ ότι σύντομα και στη χώρα μας θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει.