Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΗ Ελληνική Αστυνομία στην κοινή παγκόσμια τελωνειακή επιχείρηση “ATHENA”

Η Ελληνική Αστυνομία στην κοινή παγκόσμια τελωνειακή επιχείρηση “ATHENA”

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA ΙΙ» διοργανώθηκε από τη Europol και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την παγκόσμια τελωνειακή επιχείρηση “ATHENA”, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων WCO ( World Customs Organization ), σε συνεργασία με την Interpol
Από την Ελληνική Αστυνομία σχηματίσθηκαν (3) δικογραφίες, πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις και κατασχέθηκαν συνολικά (1.263) αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA ΙΙ», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις της πραγματοποιήθηκαν από 20 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή τελωνειακή επιχείρηση “ATHENA”, που διοργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, σε συνεργασία με την INTERPOL.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην «OPERATION PANDORA ΙΙ» σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:
Διενεργήθηκαν συνολικά (802) έλεγχοι καταστημάτων, πλανόδιων πωλητών, μεταφορικών εταιρειών, εμπορικών δομών κ.λπ. και ελέχθησαν (1.197) άτομα.
Διενεργήθηκαν συνολικά (270) έλεγχοι σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κ.λπ.) και ελέχθησαν (1.470) άτομα.
Διενεργήθηκαν (267) έλεγχοι σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και ελέχθησαν (326) άτομα.

Διενεργήθηκαν (67) διαδικτυακοί έλεγχοι σε αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ελέχθησαν (65) αντικείμενα.
Ελέχθησαν συνολικά (1.458) αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ κατασχέθηκαν (1.263) αντικείμενα, που ενέπιπταν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σχηματίσθηκαν (3) δικογραφίες για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και συνελήφθησαν (8) ημεδαποί.

Πιο συγκεκριμένα:
Την 21-11-2017 στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δασαρχείου Δράμας, εντόπισαν (6) ημεδαπούς να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή για την ανεύρεση χρυσού – θησαυρού, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού – εργαλείων. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε νόμισμα, ανιχνευτής μετάλλων και πλήθος σκαπτικών εργαλείων. (Σχετικό το από 22-11-2017 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
Την 25-11-2017 έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθη ημεδαπός καθώς σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα –εργαστήριο ζωγραφικής και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (10) αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την 30-11-2017 κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διενήργησε έρευνες σε ημεδαπό, νόμιμο συλλέκτη, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (41) αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, για τα οποία δεν κατείχε νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,
δεν βρέθηκαν (15) νομίσματα από τα συνολικά (1.133) νομίσματα αργυρά, χάλκινα και χρυσά του 2ου αιώνα π.Χ., που είχε στη συλλογή του,
δεν βρέθηκαν (26) αρχαία κινητά μνημεία από τα συνολικά (105), που είχε επίσης στη συλλογή του,
συνολικά κατασχέθηκαν (1.252) αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που κατείχε στη συλλογή του, βάση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Επιχείρηση «OPERATION PANDORA ΙΙ», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Europol:
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/over-41-000-artefacts-seized-in-global-operation-targeting-illicit-trafficking-of-cultural-goods

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ