Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από B- σε Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγους μήνες μετά την ανάλογη αναβάθμιση από την Stadard & Poor’s.
Η Fitch επιβεβαίωσε μάλιστα τη «προοπτική» του ελληνικού αξιόχρεου, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων μηνών.
Σημειώνεται ωστόσο πως παρά την αναβάθμιση το ελληνικό χρέος παραμένει σαφώς κάτω από το επίπεδο επένδυσης (investment grade). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χωρίς την «προστασία» του Μνημονίου ή ενός μελλοντικού προληπτικού προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες δεν θα γίνονται δεκτά για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί θα επιδιώξουν μία «υβριδική καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο, που δεν θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή στήριξης αλλά θα προβλέπει αυστηρούς όρους.
Οι όροι θα συνδέονται με «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, θα συμφωνηθούν φέτος στο Eurogroup και θα διασφαλίζουν ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα διατηρηθεί κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% μετέπειτα.
Μία πιθανή πηγή αβεβαιότητας ωστόσο, προειδοποιεί η Fitch, θα ήταν τυχόν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα καταφέρει να συγκροτήσει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που σχεδιάζει για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο, τόσο μέσω επιτυχών εξόδων στις αγορές όσο και χρησιμοποιώντας μέρος των δόσεων στήριξης που εκκρεμούν.
Υπολογίζει μάλιστα πως οι Ευρωπαίοι θα δώσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον ένα μέρος των 27,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν αχρησιμοποίητα στο τέλος του προγράμματος, καθώς θα θελήσουν να εξομαλύνουν περαιτέρω την επάνοδο της χώρας μας στις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον «περισσότερο σταθερή» και δεν προοιωνίζει κίνδυνο μετα-Μνημονιακής ανατροπής των πολιτικών που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Ο πρώτος παράγοντας πίσω από αυτήν την εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα τορπιλίσει μέτρα που η ίδια προσυπέγραψε και ο δεύτερος είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «δυνατά φιλο-Ευρωπαϊκή» παράταξη και λιγότερο ιδεολογικά αντίθετη στα μέτρα του προγράμματος.