Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΕποχική γρίπη - στους δέκα ο αριθμός των νεκρών

Εποχική γρίπη – στους δέκα ο αριθμός των νεκρών

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά την προσβολή  τους από τον ιό της γρίπης. Αξιοσημείωτο είναι πως κανείς δεν είχε εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Από τους ασθενείς αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις τέσσερις (10%). Πρόκειται για 26 άνδρες και 16 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη. Σε ό,τι αφορά τον τύπο της γρίπης, τα 21 από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 21 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τους τελευταίους δέκα θανάτους που έχουν καταγραφεί, οι εννέα αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ωστόσο, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου που έπρεπε να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 39 έως 87 έτη.

Οι  ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Έξι συμβουλές για προστασία από τη γρίπη

  1. ΑΝΤΙ-ΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Χορήγηση αντί-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτοματολογία, ανεξάρτητα αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συνιστούν οι επιδημιολόγοι. Σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού, όπως τώρα, η χορήγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το εάν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση επιπλοκών.

  1. ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Τηρήστε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Η μετάδοση του ιού γίνεται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

  1. ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν. Στα παιδιά πρέπει να μας ανησυχούν συμπτώματα όπως υψηλός και παρατεταμένος πυρετός, γρήγορη αναπνοή, άρνηση λήψης υγρών ή τροφής, υπνηλία, διέγερση και σπασμοί, επανεμφάνιση πυρετού ή επιδείνωση του βήχα και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου νοσήματος.

  1. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τους ενήλικους είναι ο υψηλός και παρατεταμένος πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση και οι πολλοί ή παρατεταμένοι εμετοί.

  1. ΜΕΤΑΔΟΣΗ

όταν έχετε γρίπη ή ίωση μείνετε στο σπίτι, για να μην μεταδώσετε τον ιό. Οι ενήλικοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν και για 5 έως 7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1. ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Σε περίπτωση ίωσης ή γρίπης τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς τα εν λόγω φάρματα αφορούν λοιμώξεις από μικρόβια και όχι από ιούς. Χορηγούνται μόνο όταν υπάρξουν επιπλοκές και πάντοτε με σύσταση του γιατρού. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από άχρηστα, μπορεί να είναι και επικίνδυνα για τον ασθενή.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ